Hyppää sisältöön

Iranin presidentti Rouhani sai vaaleissa luottamuslauseen uudistuslinjalleen

Iranilaisilla on korkeat toiveet maan avautumisesta ja talouskasvusta, mutta hengellinen johtaja Ali Khamenei voi halutessaan torpata uudistukset.

Iranilaismies luki Shargh-sanomalehteä Teheranissa 28. helmikuuta. Etusivun otsikko kertoo uudistusmielisten saaneen vaaleissa huomattavan voiton. Kuva: Abedin Taherkenareh / EPA

Iranilaiset ovat antaneet vaaleissa tukensa presidentti Hassan Rouhanin liennyttävälle ulkopolitiikalle ja maan avautumiselle kohti länttä.

– Etenkin nuorilta äänestäjiltä tuli vahva luottamuslause, sanoo Iranin yhteiskunnallista tilannetta pitkään seurannut tietokirjailija ja toimittaja Liisa Liimatainen.

Iranilaistaustainen tutkija Alan Salehzadeh pitää viime perjantain vaaleja protestivaaleina, joissa ihmiset käänsivät selkänsä hengellisen johtajan, suurajatollah Ali Khamenein tukemille ehdokkaille. Hän uskoo Rouhanin ulkopoliittisen linjan jatkuvan, mutta korostaa presidentin vallan rajallisuutta.

Tänään maanantaina ilmoitettujen tulosten mukaan maltilliset ja uudistusmieliset ehdokkaat saivat enemmistön sekä parlamenttivaaleissa että samaan aikaan käydyissä asiantuntijoiden neuvoston vaaleissa.

Asiantuntijoiden neuvosto on papeista koostuva elin, joka valitsee hengellisen johtajan eli Iranin korkeimman vallanpitäjän.

Talous on iranilaisille ykkösasia

Iranilaiset toivovat Rouhanilta nyt erityisesti maan talouden kohentamista. Noin 60 prosenttia iranilaisista on alle 30-vuotiaita, ja nuorisotyöttömyys on pysynyt pitkään korkeana: Maailmanpankin mukaan (siirryt toiseen palveluun) 15–29-vuotiaista miehistä 17,9 prosenttia ja naisista 39 prosenttia oli työttömänä vuonna 2014.

– Iranilaiset odottavat käytännön seurauksia, että heidän elämänsä paranisi. Siihen tämän hallituksen pitää vastata, Liimatainen sanoo.

Liimataisen mukaan toiveet saattavat olla liiankin suuria, ja väestö voi pettyä.

Iranissa presidentti, hallitus ja parlamentti eivät nimittäin ole itsenäisiä instituutioita, vaan niiden yläpuolella ovat hengellinen johtaja sekä hänen johdollaan nimitetty vartijoiden neuvosto.

Iranin presidentti Hassan Rouhani äänesti Teheranissa 26. helmikuuta. Kuva: Iranin presidentinkanslia / EPA

Liian uudistusmieliset karsittiin jo ennen vaaleja

Viime perjantain vaaleista vartijoiden neuvosto sulki pois lähes 6 000 ehdokasta, enimmäkseen uudistusmielisiä ja maltillisia, kertooBritannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Liimatainen kuitenkin uskoo, että vaalivoitosta Rouhanin maltillinen hallinto saa lisää vipuvoimaa neuvotteluihin konservatiivien kanssa. Hän arvioi, että Khamenein on jotenkin huomioitava vaalitulos ja maltillisten painoarvon kasvaminen.

– Hyvin ratkaisevaa tulee olemaan se, millaisen kannan Ali Khamenei ottaa vaalitulokseen – hyväksyykö hän sen, vai suhtautuuko hän siihen kuin sitä ei olisi olemassakaan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Ali Khamenei kiitteli ensimmäisissä kommenteissaan vaalien korkeaa äänestysprosenttia. Khamenei ei suoraan kommentoinut vaalien tuloksia, mutta kehotti vastavalittuja poliittisia elimiä välttämään länsimaisia vaikutteita.

Ihmisoikeustilanne tuskin paranemassa

Samoin kuin parlamentissa, myös asiantuntijoiden neuvostossa konservatiivit menettivät enemmistönsä.

– On hyvin mielenkiintoista nähdä, uskaltaako asiantuntijoiden neuvosto tehdä muutakin kuin vain myötäillä hengellistä johtajaa, Liimatainen sanoo.

Iranin surkeaa ihmisoikeustilannetta vaalitulos tuskin parantaa, Liimatainen arvioi. Myöskään Salehzadeh ei usko yhteiskunnallisiin uudistuksiin kuten vähemmistöjen ja naisten oikeuksien paranemiseen.

Liimataisen mukaan Rouhani ei ole ottanut kantaa ihmisoikeuksiin, eikä hänellä ole edes sanottavia valtuuksia siihen: oikeuslaitoksen johtajan nimittää suoraan hengellinen johtaja.

Lisäksi Rouhani on järjestelmän sisältä tuleva henkilö, joka tietää hyvin liikkumavaransa.

Entisen presidentin Mohammad Khatamin kaudella Iranin parlamentti kyllä sääti esimerkiksi naisten oikeuksia parantavia lakeja, mutta vartijoiden neuvosto esti niiden voimaantulon.

Presidenttikausiensa jälkeen Khatami on esimerkiksi vaatinut julkisesti poliittisten vankien vapauttamista. Sittemmin iranilaisia tiedotusvälineitä kiellettiin haastattelemasta häntä.

.
.