Saksan osavaltiovaalit äänestys Merkelin pakolaislinjasta – populistipuolueiden suosio kasvaa

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin pakolaispolitiikan suosio mitataan kolmen osavaltion vaaleissa 13. maaliskuuta. Vaalien alla uusi maahanmuuttokriittinen Vaihtoehto Saksalle -puolue on lisännyt kannatustaan.

Yle maailmalla: Berliini
Angela Merkel
Angela Merkel on joutunut koville turvapaikanhakijoiden takia. Olivier Hoslet / EPA

LandauPikkukaupunki Landau sijaitsee Rheinland-Pfalzin osavaltiossa lähellä Ranskan rajaa. Näillä seuduilla viljellään valkoviiniä ja tunnelma on leppoisa Berliiniin verrattuna. Satoja ihmisiä on kokoontunut kaupungintalolle, koska liittokansleri Angela Merkel on tulossa auttamaan puoluetovereitaan vaalikampanjassa.

Viininviljelijän tytär Julia Klöckner valittiin vuonna 1995 Saksan viinikuningattareksi. Tällä kertaa hän pyrkii neljän miljoonan asukkaan osavaltion pääministeriksi kristillisdemokraattien ehdokkaana. Klöckner yrittää haastaa istuvan sosiaalidemokraattisen pääministerin Malu Dreyerin.

Klöckner Merkelin mahdollinen seuraaja

Klöckner on jo nyt vaikutusvaltainen nainen. Hän on Saksan suurimman puolueen, kristillisdemokraattisen CDU:n varapuheenjohtaja. Julkisuudessa on pohdittu, onko Klöckner Angela Merkelin seuraaja puoluejohtajana ja mahdollisesti jopa Saksan liittokanslerina.

Klöckner tarvitsee lisää johtajakokemusta ja vaalimenestystä ennen kuin hän voisi päästä liittokansleriksi. Myös entinen liittokansleri Helmut Kohl oli Rheinland-Pfalzin osavaltion pääministerinä 1970-luvulla ennen kuin hänestä tuli valtakunnan poliitikko.

Julia Klöckner
Julia Klöckner voi nousta Angela Merkelin seuraajaksi. Uwe Tautenhahn

Klöcknerille tilanne näytti pitkään hyvältä, mutta sitten tuli pakolaiskriisi. Maahanmuuttokriittinen Vaihtoehto Saksalle -puolue, AfD haukkasi osan CDU:n kannatuksesta. Klöckner on ottanut etäisyyttä liittokansleri Merkeliin ja vaatinut tiukempaa pakolaispolitiikkaa Itävallan esimerkin mukaisesti.

Landaun vaalikokouksessa Klöckner on saamassa vetoapua Merkeliltä, joten kokouksessa ei kuule liittokansleria kohtaan arvostelua.

– Angela Merkel on henkilö, joka pitää Euroopan koossa, Klöckner sanoo Yle Uutisille.

Arvostelijat huutavat ”Putin, Putin”

Kun liittokansleri Merkel saapuu, pieni mielenosoittajien ryhmä huutaa ”Merkel pois, Merkel pois” ja ”Putin, Putin”. Mielenosoittajat kantavat Merkeliä solvaavia julisteita. Epäselväksi jää, mistä ryhmä on tänne saapunut.

Sen sijaan kaupungintalon juhlasalissa on vastaanottavainen tunnelma. Merkel selittää pakolaispolitiikkansa pitkään. Vaikka saksalaisten mielipiteet ovat muuttuneet kielteisimmiksi, yksi asia pysyy samanlaisena.

– Yli 90 prosenttia saksalaisista on sitä mieltä, että kun ihmiset pakenevat sotaa, terrorismia tai väkivaltaa, niin silloin haluamme tarjota heille suojaa. Se on minusta hienoa, Merkel sanoo.

Merkelin mielestä ovi Saksaan pitää sulkea sellaisilta tulijoilta, jotka eivät tarvitse turvaa vaan pyrkivät maahan muista syistä. Näin on tehty esimerkiksi Balkanilta Saksaan saapuneille turvapaikanhakijoille. Lähes kaikkien turvapaikanhakijoiden hakemukset on hylätty ja nykyään Länsi-Balkanin maita pidetään turvallisina maina.

Rheinland-Pfalzin on viiniviljelysmaata
Rheinland-Pfalz on viininviljelysmaata. Uwe Tautenhahn

Merkel vaatii eurooppalaista ratkaisua pakolaiskriisiin

Liittokansleri Merkel sanoo, että Euroopan unionissa on 500 miljoonaa asukasta, mutta EU ei ole ottanut vastaan edes yhtä miljoonaa syyrialaista maan sisällissodan aikana.

− Herää kysymys, millä tavalla toteutamme arvojemme käytännössä. Sen takia Euroopan täytyy kantaa vastuunsa, Merkel painottaa.

Ainakin Landaun yleisö näyttää vakuuttuneelta Merkelin linjauksista.

– Uskon Merkeliä. Hän edustaa kristillistä unionia CDU:ta ja kristillisten velvollisuus on auttaa. Silloin ei voi jättää ihmisiä auttamatta, Anne-Gret Kaufmann sanoo.

Jörg Nicklis on huomannut, että yhä useammat ihmiset suhtautuvat varauksellisesti pakolaisten vastaanottamiseen.

– Merkelin linja on oikea, rajojen sulkeminen ei voi olla ratkaisu, Nicklis uskoo.

Populistipuolueet nousevat

Oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle -puolue, AfD on noussut mielipidemittauksissa. Rheinland-Pfalzissa AfD saisi 8,5 prosenttia äänistä, mutta esimerkiksi entisessä Itä-Saksassa Saksi-Anhaltin osavaltiossa puolueelle povataan jopa 17 prosentin kannatusta. Valtakunnallisella tasolla puolue saisi 10 prosenttia äänistä. (siirryt toiseen palveluun)

Saksassa populistipuolueet ovat vasta nyt lyömässä itseään läpi, 5-10 vuotta myöhemmin kuin monessa muussa Euroopan maassa. Saksaan piti tulla 1,1 miljoonaa turvapaikanhakijaa ennen kuin populistipuolueiden kannatus alkoi nousta.

Vaihtoehtopuolueen puheenjohtaja kiistää, että puolue olisi äärioikeistolainen.

– On arveluttavaa, kun tavallisia ihmisiä leimataan natseiksi Saksassa ilman minkäänlaista syytä. Tämä vaikuttaa yhteiskunnalliseen keskusteluun, AfD:n puheenjohtaja Frauke Petry sanoo.

Petry on joutunut viime aikoina puolustuskannalle, kun puolueen kannattajia on osallistunut mielenilmauksiin turvapaikanhakijoita vastaan.

Rheinland-Pfalzin osavaltion pääkaupungissa Mainzissa Dirk-niminen mies on kriittinen Merkelin pakolaispolitiikkaa vastaan. Saksaan pyrkii liikaa ihmisiä, mutta silti Dirk ei voisi kuvitellakaan äänestävänsä Vaihtoehto Saksalle -puoluetta.

Saksan kartta
Osavaltiovaalit järjestetään kolmessa osavaltiossa 13. maaliskuuta.

– Se on hirveä, oikeistolainen puolue. Puolue on minusta vaarallinen. Se ei tee hyvää Saksalle. En halua vanhoja aikoja takaisin. Kun näen, miten pakolaisten vastaanottokeskuksia poltetaan, minua hävettää. Kunnon saksalainen ei sellaista halua, Dirk sanoo.

Demarit Merkelille luotettavampia kuin oma puolue

Malu Dreyer on Rheinland-Pfalzin istuva pääministeri. Sosiaalidemokraatti on johtanut osavaltiota yhdessä vihreiden kanssa. Dreyer tekee vaalimainontaa avoimuuden puolesta.

Dreyerin mielestä on katastrofaalista, että kristillisdemokraatit eivät pääse yhteisymmärrykseen pakolaispolitiikasta. Tilanne Saksassa on siinä mielessä erikoinen, että sosiaalidemokraatit, vihreät ja vasemmisto tukevat Merkelin pakolaispolitiikkaa enemmän kuin hänen omaa puolueensa.

– Ihmiset haluavat turvallisuutta ja selkeän suunnan. Periaatteessa tuen liittokanslerin linjaa, sen eteen pitäisi kaikkien tehdä töitä, pääministeri Malu Dreyer sanoo Ylelle.