Kidutuskammio ja elohopeaa muistoksi – Radio Suomen kuuntelijat kertovat ikimuistoisista hammaslääkärikäynneistä

Yle Radio Suomi pyysi maanantaina kuuntelijoiltaan kokemuksia hammaslääkärikäynneistä, jotka ovat jääneet mieleen. Yhdelle hammaslääkäri on ollut kidutuskammio, toinen sai käynnistään muistoksi elohopeaa.

terveys
Asiakas hammaslääkärin käsittelyssä.
Hammashuolto on kokenut huomattavia muutoksia vuosikymmenten aikana. Radio Suomen kuulijat muistelivat ikimuistoisimpia hammaslääkärikäyntejään vuosien varrelta. Toimittajina Juha-Pekka Taskinen sekä Olli Aimola.

– Nehän olivat sellaisia paikkoja, joihin kukaan ei halunnut mennä, muistelee mies 1960-luvun hammaslääkärikäyntejä.

Yle Radio Suomi kysyi maanantaina kuuntelijoiltaan kokemuksia ikimuistoisimmista hammaslääkärikäynneistä. Soittoja Lappeenrannan studioon tuli runsaasti.

– Helsingin Kalliossa 1950-luvulla pistettiin jonoon. Vehkeet pysähtyivät välillä ja vinkuivat. Paikat olivat kidutuskammio-nimellä. Siitä jäi kammo, miessoittaja muistelee.

Menneinä vuosikymmeninä tietoisuus esimerkiksi elohopean vaaroista ei vaikuttanut olevan tämän päivän tasolla.

– 1940-luvulla hammaslääkärissä laitettiin paikka. Siitä jäi elohopeaa ja lääkäri kysyi, haluanko sen. Totta kai halusin. Se käärittiin nenäliinaan ja leikin sillä koko päivän, naissoittaja muistelee.

Yhden soittajan hampaasta katosi puolet armeijan hammaslääkärillä.

– Armeijassa piti ottaa hammas pois. Puolet hampaasta hävisi, kun lääkäri otti kuvaa. Lääkäri sanoi, että se on poskiontelossa ja pitäisi mennä leikkauttamaan. Kävin Helsingissä leikkauttamassa sen ja se oli kovaa hommaa, miessoittaja kertoo.

Yksi soittaja puolestaan muisteli, miten meinasi tukehtua hammaslääkärin penkissä maatessaan. Voit kuunnella muistoja yllä olevaa kuvaa painamalla.