Tampereen kaupunki uskoo liito-oravien, ratikan ja uuden asuinalueen mahtuvan Hervantaan

Kaupunki kartoittaa Hervantajärven ympäristöä liito-oravien varalta kevään aikana. Ympäristönsuojeluyhdistyksen tekemät papanalöydökset eivät tällä haavaa vaikuta Tampereen ratikkasuunnitelmiin.

luonto
Papanoita lumen ja sammaleen keskellä
Tampereen ympäristönsuojeluyhdistys ry

Hervantajärvelle suunniteltu raitiotien päätepysäkki ei haittaa liito-oravaa, uskoo Tampereen kaupunki. Kaupunki on tehnyt Hervannan eteläpuolella selvityksiä viimeksi kesällä, ja ne viittaavat siihen että liito-oravien kulkureitti olisi mahdollista ratikkapysäkkiä lännenpänä.

Tampereen ympäristönsuojeluyhdistys huolestui nykyisistä raitiotiesuunnitelmista, sillä ratikan suunnitellun päätepysäkin läheltä löytyi sunnuntaina liito-oravan papanoita.

Liito-oravan elintiloja selvitetään

Erikoissuunnittelija Kari Korte sai Tampereen ympäristönsuojeluyhdistykseltä koordinaatit siitä mistä viimeisimmät löydökset tehtiin.

– Näillä havainnoilla ei tällä tietoa ole vaikutusta ratikkasuunnitelmiin.

Kaupunki kartoittaa ratikan ja Hervantajärvelle suunnitellun asuinalueen vaikutuksia liito-oravien elämään vielä kevään aikana. Kaupungin kartoituksissa on aiemmin löytynyt liito-oravan pesimäalueet muun muassa Tohtorinpuistosta ja Hervantajärjen rannalta.

Liitomatka olisi liian pitkä

Korte on sitä mieltä, että liito-oravien pääasiallinen ylityspaikka on Hervannan valtaväylän ja Ruskonkehän risteyksen länsipuolelta.

– Risteyksen länsipuolella ylitysmatka olisi lähes 70 metriä. Itäpuolella liito jäisi parinkymmenen metrin pituiseksi. Luonnollinen reitti liito-oravalle olisi mahdollisimman lähellä, uskoo biologiksi kouluttautunut Kari Korte.

Korte näkee tämänhetkisen tiedon valossa, että ratikka- ja asuinaluesuunnitelmat mahtuvat Hervantajärven ympäristöön ilman että liito-oravapopulaatio kärsii.