1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Miapetra Kumpula-Natri

Europarlamentaarikoilta Caruna-kysymys komissiolle

Miapetra Kumpula-Natri ja Liisa Jaakonsaari painottavat, että verovälttelyyn puututtaessa ei saa unohtaa luonnollisia monopoleja. Sellainen on muun muassa sähkönsiirtoyhtiö Caruna, joka on ollut esillä sekä huomattavien hinnankorotusten että vähäisten Suomeen maksettujen verojen vuoksi.

Miapetra Kumpula-Natri
Sähkönsiirtoyhtiö Carunan sähköasema ja sähköverkkoa Espoon Finnoossa.
Jussi Nukari / Lehtikuva

Sosiaalidemokraattien europarlamentaarikot Miapetra Kumpula-Natri ja Liisa Jaakonsaari ovat tehneet Euroopan komissiolle kirjallisen kysymyksen energia-alan luonnollisten monopolien verovälttelystä. Mepit mainitsevat kysymyksessään sähkönsiirtoyritys Carunan.

Mepit vaativat, että komissio puuttuu Carunan ja muiden sen kaltaisten monopoliyhtiöiden verovälttelyyn.

– Ajattelimme, että Suomen hallitus pystyy reagoimaan osaan Carunan epäeettisestä menettelystä. Mutta on toinen puoli, Caruna on luonnollinen monopoliyritys, me nostamme esille verovälttelyn, Kumpula-Natri perustelee.

Sisämarkkinoita luodessa on luotava myös oikeita verosääntöjä.

Miapetra Kumpula-Natri

Komissiossa tehdään työtä veroparatiisien toimintaan puuttumiseksi. Kysymyksellään Kumpula-Natri ja Jaakonsaari haluavat komission kiinnittävän erityistä huomiota veroasioissa monopoleihin ja luonnollisiin monopoleihin.

Verosäännöt sisämarkkinoille

Kysymyksessään mepit kuvailevat Carunalla olevan Suomessa 20 prosentin markkinaosuuden ja noin 600 000 asiakasta sekä holdingyhtiöitä Hollannissa ja vähäiset verot Suomessa.

– Halusimme nostaa esimerkin omaisesti esille, mistä on kyse, Kumpula-Natri perustelee Carunan nimeämistä.

Asia on monella tapaa ajankohtainen. EU:n energiamarkkinoita uudistetaan.

– On tehtävä selväksi pelisäännöt. Sisämarkkinoita luodessa on luotava myös oikeita verosääntöjä, Kumpula-Natri kuvailee.

Komissiolla on kuusi viikkoa aikaa vastata Kumpula-Natrin ja Jaakonsaaren kysymykseen.

Yksimielisyyden löytyminen vaikeaa

Euroopan komissio on tehnyt esityksiä aggressiivista verosuunnittelua vastaan. Asiat ovat kuitenkin edenneet hitaasti.

– Aina on joku maa, joka hyötyy. Usein se on Luxemburg, kovin usein myös Hollanti, Kumpula-Natri kuvailee.

Aina on joku maa, joka hyötyy. Usein se on Luxemburg.

Miapetra Kumpula-Natri

Veroasiat vaativat Eurooppa-neuvostossa yksimielisen päätöksen. Kumpula-Natrin mukaan nyt on paineita viedä asioita eteenpäin. Komission puheenjohtaja, luxemburgilainen Jean-Claude Juncker lupasi valituksi tullessaan edistää verovälttelyyn puuttumista.

Sähkönsiirtoyhtiö Caruna nousi otsikoihin alkuvuodesta siirtohintojensa roimien korotusten vuoksi. Carunan omistukset kulkevat Hollannin kautta. Sen yhteisöverojen summa Suomessa on jäänyt pieneksi.

Euroopan komission arvion mukaan laiton veronkierto ja laillinen verosuunnittelu aiheuttavat EU-maille vuosittain 1 000 miljardin euron veromenetykset.

Lue seuraavaksi