Kansanedustaja Hoskonen: Yhteinen talletussuoja Suomelle liian riskialtis

Keskustan talousvaliokunnassa istuva kansanedustaja Hannu Hoskonen pitää vireillä olevaa yhteistä eurooppalaista talletussuojaa liian riskialttiina suomalaisille veronmaksajille. - Pankit kantakoon riskinsä itse, veronmaksajia älköön tähän sotkettako, Savo-Karjalan vaalipiiriä edustava Hoskonen linjaa.

Hannu Hoskonen
Hannu Hoskonen (kesk.)
YLE

Eduskunnan talousvaliokunnassa käsitellään tällä viikolla lausuntoa EU:n pankkiunionin seuraavasta vaiheesta yhteisen pankkivalvonnan ja kriisinhallinnan jälkeen: kyse on yhteisestä eurooppalaisesta talletussuojasta.

Valiokunnassa istuva keskustalainen kansanedustaja Hannu Hoskonen Savo-Karjalan vaalipiiristä pitää talletussuojaa liian riskialttiina suomalaisille.

– Minkä tautta lähteä maksamaan toisten maiden ja varsinkin toisten pankkien velkoja, en ole sitä koskaan ymmärtänyt. Saksakin aikanaan vastusti tätä yhteistä talletussuojaa, mutta nyt kun Saksan pankit ovat aivan kuralla, niin Saksa on lähtenyt kannattamaan yhteistä talletussuojaa, Hoskonen hymähtää.

Kreikan lainoissakin maksatettiin Hoskosen mielestä aikanaan Saksan ja Ranskan pankkien velat eurooppalaisilla veronmaksajilla.

– Eihän Kreikka saanut mitään, sinnehän maksettiin saksalaisten ja ranskalaisten pankkien sijoitusseikkailut pois. Nyt ollaan tekemässä talletussuojaa, kun isojen pankkien sijoitukset on menneet pyllylleen. Maksatetaan veronmaksajilla taas kerran, mutta omia virheitä ei pidä maksattaa toisilla, pankit kantakoot riskinsä itse, Hoskonen katsoo.

Talousvaliokunta suhtautuu varauksella

Hän on tyytyväinen, että niin talousvaliokunnan kuin Suomen hallituksenkin kanta asiaan on kielteinen.

– Ministeri Stubbin pitää sanoa selvästi, kun menee sinne neuvottelemaan, että tämä ei käy. Vihdoin ja viimein on päästy tälle kannalle ja olen siitä hyvin iloinen.

Hoskonen muistuttaa, miten Suomessa toimiva, ruotsalainen Nordea tekee Suomen pankistaan tytäryhtiön ja näin irtaantuu eurooppalaisesta vastuusta kokonaan.

– Ruotsi suojautuu, mikä on viisasta.

Hoskonen odottaa talousvaliokuntaan myös uutta kuntien, valtion ja julkisyhteisöjen hankintoja sääntelevää lakia, josta valiokunta antaa mietintönsä.

– Siinä on vääntämistä ja paljon. Tärkeintä on, että kuntien ei tarvitse ihan jokaista pikkuasiaa kilpailuttaa, saataisiin käyttää paikallista päätösvaltaa järkevästi. Siinä menisi byrokratiaan paljon rahaa ja aikaa hukkaan.

Ei siirrellä vaaleja eikä viinejä

Ensi vuoden kuntavaalit sekä uusien maakuntavaalien järjestäminen aiheuttavat jo kihinää puolueväessä laidasta laitaan. Hankaluutta tuottaa se, milloin ensimmäiset maakuntavaalit järjestetään. Yksi vaihtoehto on, että ne pidettäisiin samaan aikaan kuntavaalien kanssa syksyllä 2017.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) kuitenkin sanoi viikonvaihteessa Ylelle, että kuntavaalit ja ensimmäiset maakuntavaalit on vaikea järjestää samanaikaisesti jo ensi vuonna. Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen puolestaan tuumi, että keväästä 2021 alkaen molemmat vaalit järjestetään yht'aikaa.

Hallitus ei ole vielä linjannut kantaansa. Perustuslakivaliokunnassa istuva Hannu Hoskonen ei pidä vaalien siirtelystä.

– Oma kantani on, että nämä perinteiset vaalit - kuntavaalit, valtiolliset vaalit ja presidentinvaalit - ovat omilla paikoillaan. Kysymys on ihan ihmisten oikeudesta käydä vaalit silloin, kun ovat odotettavissa - tällainen eestaas hyppiminen ei ole koskaan hyvästä, Hoskonen jyrähtää.

Itse Hoskonen on johtanut Ilomantsin kunnanvaltuustoa vuodesta 2000 ja aikoo lähteä ehdolle viimeisen kerran.

– Kyllä yhdet vaalit vielä katson, mutta sitten alkaa ikämittari tulla jo. Kyllä kunta-asiat, jos kaksi vuosikymmentä on siellä ollut, sitten on nuorempien paikka.

Alkoholilakia uudistetaan ja moni kansanedustaja on nyt suopeampi viinien myymiselle maitokaupoissa kuin ennen eduskuntavaaleja 2015. Maaseudun puolestapuhujana tunnettu Hannu Hoskonen ei kannata kokoomuksen ajamaa väkevämpien alkoholijuomien siirtämistä Alkosta ruokakauppojen hyllyille.

– Ei, nykyinen systeemi että ne ovat Alkossa, on hyvä. Siinä on sekin hyvä puoli, että nykyisellä tavalla palvelut säilyy ennallaan. Jos tuodaan maitokauppoihin, se tarkoittaa sitä, että suurin osa Suomen Alkoista loppuu ja palvelut maaseudulla huononee.