Korkein oikeus linjasi: tuhannen metsänomistajan korvauskanne voi olla vanhentunut

KKO palautti pitkään puidun puukartelliriidan käräjäoikeuteen. Valtaosa korvauskanteista voi olla vanhentunut. Puuhamies Reijo Lahtonen pitää käännettä katastrofina.

Kotimaa
Lumen verhoama puupino, taustalla oksia lumella hakkuun jäljiltä.
Juha Kemppainen / Yle

Yli tuhannen metsänomistajan korvauskanne metsäyhtiöitä vastaan voi olla vanhentunut. Korkein oikeus palautti tänään ns. puukartelliriidan käsittelyn takaisin Helsingin käräjäoikeuteen, mutta oikeuskäsittelyyn asti pääsee todennäköisesti vain ns. Suuri savotta 1 -porukka.

Se koostuu noin 650 yksityisestä metsänomistajasta, jotka kokevat kärsineensä tappioita aikanaan tehdyistä puukaupoista metsäyhtiöiden kanssa. Myöhemmin koottu yli tuhannen metsänomistajan Suuri savotta 2 -sakki saattaa hyvinkin jäädä oikeuskäsittelyn ulkopuolelle siksi, että puukauppatappioita koskeneet korvauskanteet on jätetty liian myöhään. Korkein oikeus totesi, että vahingonkorvausvaatimukset eivät ole vanhentuneet 1. lokakuuta 1998 tai sen jälkeen tehdyissä puukaupoissa, kun kanne on jätetty käräjäoikeuteen 20. joulukuuta 2011 mennessä.

– Siltä näyttää, että Suuri savotta 2:n kannenippu on vääjäämättä vanhentunut, mutta Suuri savotta 1:n ei. Siltä se meidän mielestä näyttää, sanoo osastonjohtaja Matti Palojärvi Helsingin käräjäoikeudesta.

Helsingin käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt yksityisen metsänomistajan metsäyhtiöitä vastaan nostaman vahingonkorvauskanteen sillä perusteella, että käräjäoikeuden mukaan kanneoikeus asiassa oli kokonaan vanhentunut.

Hovioikeus oli eri mieltä ja nyt korkein oikeus linjasi, että metsänomistajan vaatimukset eivät olleet vanhentuneita kaikilta osin. Siksi nyt näyttää siltä, että Suuri savotta 1 -sakki pääsee oikeuteen vaatimuksineen, koska he olivat liikkeellä ajoissa. Kakkosporukka taas oli myöhässä. Helsingin käräjäoikeus päättää asiasta lähiaikoina.

Reijo Lahtonen: "näin saattaa käydä"

Suuri savotta 1:n ja 2:n puuhamiehenä kunnostautunut muuramelainen Reijo Lahtonen pelkää, että tuhannen metsänomistajan Suuri savotta 2 -porukka saattaa jäädä oikeussalin ulkopuolelle asiansa kanssa.

– Näin saattaa käydä. Näille tuhannelle metsänomistajalle se on katastrofi oikeusnäkökulmasta. Jos tämänpäiväinen tulkinta jää voimaan, niin tuhannen osalta työ on mennyt hukkaan, Lahtonen toteaa apeana.

– Mutta 500-600 metsänomistajan (Suuri savotta 1) kanteilla ollaan menossa oikeuteen, joten siltä osin on ihan voittajafiilis, Lahtonen sanoo.

Lahtonen on touhunnut korvauskanteiden kanssa nyt viisi vuotta. Hän uskoo oikeuskäsittelyiden vievän helposti vielä toiset viisi vuotta.

– Sitten tulee kymmenen vuotta täyteen tätä savottaa. Siinä on yhdelle miehelle ihan riittävästi.

Suuri savotta 1:n kanteet jätettiin joulukuussa 2011. Suuri savotta 2:n kanteet reilut neljä vuotta myöhemmin 2. tammikuuta 2015. 1058 metsänomistajaa jätti tuolloin kanteen. Käräjäoikeuteen toimitetuissa pahvilaatikoissa oli yhteensä 24 000 liuskaa papereita.

Laatikoihin pakatuissa kanteissa metsänomistajat vaativat Stora Ensolta, Metsä Groupilta ja UPM:ltä korvauksia puun hinnasta. Metsäyhtiöt oli tuomittu markkinaoikeudessa kartellista, jota ne harjoittivat vuosiina 1997-2004. Metsäyhtiöt ovat pitäneet kaikkia kanteita vanhentuneina alunperinkin.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus