Ryhtyisitkö vanhukselle tai vammaiselle kaveriksi, jos saisit siitä muutakin kuin hyvän mielen?

Opiskelijoita houkutellaan vanhusten palvelutaloihin ja vammaisten naapuriksi. Vastineeksi seurustelusta ja auttelusta saa alennusta vuokraan. Ryhtyisitkö sinä vastaavanlaiseksi auttajaksi, jos hyötyisit siitä jotenkin?

Osallistu
Vanhus juo kahvia.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Löytyisikö ikäihmisille tai muille seuraa kaipaaville nykyistä helpommin juttukavereita, jos hyvästä työstä saisi jonkinlaista korvausta? Jos vanhuksen käsikynkässä lähtisi vaikkapa kävelylle, pitäisikö auttajan saada avustaan pieni vastine, esimerkiksi lounas palvelutalossa ikäihmisen seurassa?

Lahdessa vammaisten talossa kokeillaan sosiaalista isännöitsijää. Opiskelija asuu samassa talossa vammaisten kanssa, ja hän saa alennusta vuokrastaan seurustelemalla muiden asukkaiden kanssa. Järjestely on toiminut molempien osapuolten mielestä hyvin.

Nuori oppii samalla toimimaan erilaisten ihmisten kanssa, ja vammaiset saavat arvokasta juttuseuraa.

Helsingissä opiskelijoille on tarjottu mahdollisuus muuttaa palvelutaloon (siirryt toiseen palveluun). Myös he maksavat tavallista pienempää vuokraa, kunhan sitoutuvat viettämään aikaa naapureidensa kanssa, uutisoi tammikuussa Helsingin Sanomat.

Miten ihmisiä voitaisiin houkutella auttamaan toisiaan? Auttaisiko, jos vapaaehtoistyöstä saisi palkaksi muutakin kuin hyvän mielen?