Sipilä: "Kilpailukykypakettia käydään läpi vielä huomenna"

Hallitus ei hyväksynyt viime yönä neuvoteltua yhteiskuntasopimusta sellaisenaan. Hallitus tapaa neuvottelujen osapuolet huomenna, jolloin avoimia kysymyksiä käydään vielä uudelleen läpi. Sipilän mukaan neuvottelutulos näyttäisi kuitenkin antavan edellytykset hallituksen omasta kilpailukykypaketista luopumiseen.

politiikka
Uutisvideot: Hallitus ei hyväksynyt viime yönä neuvoteltua yhteiskuntasopimusta sellaisenaan
Uutisvideot: Hallitus ei hyväksynyt viime yönä neuvoteltua yhteiskuntasopimusta sellaisenaan

Hallitus on käsitellyt työmarkkinaosapuolten neuvottelemaa kilpailukykysopimusta. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.), valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) sekä oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) kommentoivat työmarkkinajärjestöjen saavuttamaa neuvottelutulosta hetki sitten tiedotustilaisuudessaan Kesärannassa.

Tämä on hyvä lähtökohta jatkokeskusteluille.

oikeus- ja työministeri Jari Lindström

– Tämä näyttäisi antavan edellytykset hallituksen omasta kilpailukykypaketista luopumiseen, joka on ollut jäähyllä muutaman viikon, kertoo pääministeri Juha Sipilä.

Hallitus aikoo tavata työmarkkinajärjestöt ja Suomen yrittäjät ennen neuvottelutuloksen hyväksymistä.

– Meillä on vielä tarkentavia kysymyksiä, ja käymme ne huomenna osapuolten kanssa läpi, Sipilä jatkaa.

Hallituksen oma kilpailukykypaketti, eli niin sanottu pakkolaki, sisältää leikkauksia muun muassa sunnuntai- ja ylityökorvauksiin. Pakkolait leikkaisivat myös sairauspäivistä maksettavaa korvausta. Hallitus on luvannut luopua pakkolaista, mikäli meneillään olevat neuvottelut onnistuvat.

Kilpailukyky ja paikallinen sopiminen vielä työn alle

Sipilän mukaan hallitus haluaa lisätietoa muun muassa paikallisesta sopimisesta, joka on hänen mukaansa kirjoitettu neuvottelutulokseen väljästi. Epäselvyyttä on siitä, miten palkoista ja työajoista ihan käytännössä sovittaisiin.

Hallitus aikoo esittää tarkentavia kysymyksiä myös kilpailukykytavoitteeseen liittyen. Sipilän mukaan sopimus täyttää hallituksen kilpailukykytavoitteen vain osittain. Valtiovarainministeriö tarkastaa laskelmat ensi yön aikana ja täsmälliset luvut saadaan aamuun mennessä.

Mistään ei ole sovittu, ennenkuin kaikesta on sovittu.

valtiovarainministeri Alexander Stubb

– Mikä tuo prosenttiluku täsmälleen ottaen on, niin se tarkentuu tässä ensi yön aikana, mutta ei se kyllä sitä tavoiteltua viittä täytä, Sipilä arvioi ja jatkaa:

– Kilpailukykypaketti oli aikalailla odotusten mukainen. Näitä keskusteluja on kuitenkin käyty tässä jo yli 10 kuukautta. Siinä ei suurta yllätystä ollut.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb korostaa, että hallitus ei ole lipsumassa asettamistaan tavoitteista. Stubbin mukaan "mistään ei ole sovittu, ennenkuin kaikesta on sovittu".

– Huomenna saamme varmasti selvyyttä, mitä työmarkkinajärjestöt haluavat tehdä paikallisen sopimisen kanssa, vaikkapa palkoissa ja työajoissa, Stubb kertoo.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström on niin ikään tyytyväinen neuvottelujen etenemiseen.

– Tämä osoittaa tietysti sen, että ainakin osin sopimisen kulttuuri Suomessa edelleen toimii ja tämä on se tie, mitä olen kannustanut. Tämä on hyvä lähtökohta jatkokeskusteluille, Lindström kertoo.

Neuvottelutulos vaatii myös järjestöjen hyväksynnän

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK kertoo lopullisen kantansa vasta viikon kuluttua. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kuvailee viime yönä syntynyttä neuvottelutulosta selvästi paremmaksi ratkaisuksi kuin hallituksen suunnittelemia pakkolakeja. SAK haluaa kuitenkin lähettää neuvottelutuloksen liittojensa käsiteltäväksi.

Elinkeinoelämän keskusliitto hyväksyi sopimuksen iltapäivällä. Päätös oli EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan yksimielinen. Hän korosti omassa tiedotustilaisuudessaan, että vaikka ratkaisu ei ole helppo, on kaikkien silti oltava siinä mukana. EK toivoo sopimuksen muun muassa parantavan työllisyystilannetta.

Myös Akava ja STTK ovat omalta osaltaan hyväksyneet ratkaisun.