EK hyväksyi neuvottelutuloksen – Häkämies: Kaikki joutuivat tinkimään

EK:n hallitus oli päätöksessään yksimielinen, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies kertoo. Kyseessä on tässä tilanteessa paras saavutettavissa oleva ratkaisu, hän toteaa.

Kotimaa
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies EK:n infotilaisuudessa 29. helmikuuta.Yle

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on hyväksynyt viime yönä saavutetun neuvotteluratkaisun yhteiskuntasopimuksesta. EK:n hallitus päätti asiasta yksimielisesti, totesi EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies tiedotustilaisuudessa.

On selvää, että kaikki joutuivat tinkimään. Se näkyy tässä ratkaisussa.

Jyri Häkämies

– EK on mukana näissä toimissa, joilla haetaan käännettä meidän työllisyyteemme, ja tässä kilpailukykysopimuksessa ja siihen liittyvässä palkkaratkaisussa, hän sanoi.

Häkämiehen mukaan öinen neuvottelutulos ei ole täydellinen, mutta kyseessä on "tässä tilanteessa" paras mahdollinen saavutettavissa oleva ratkaisu.

– On selvää, että kaikki joutuivat tinkimään. Se näkyy tässä ratkaisussa, mutta uskomme, että tämä on tässä tilanteessa Suomelle ja suomalaisille paras mahdollinen ratkaisu ja tästä päästään eteenpäin.

EK: Kaikkien oltava mukana, myös kuljetusketjun

Neuvotteluratkaisu ei ole helppo kenellekään, mutta kaikkien on oltava siinä mukana, Häkämies totesi. SAK ilmoitti maanantaina käsittelevänsä tulosta uudelleen viikon kuluttua ja ottavansa siihen silloin lopullisen kannan.

– Aivan erityisesti se [mukanaolo] koskee tietysti SAK:ta ja esimerkiksi kuljetusketjua.

– Me lähdemme siitä, että tässä on hyvin laaja kattavuus. Kuljetussektorin osalta me olemme aina lähteneet siitä, että silloin jos tehdään, niin kuin tässä sopimuksessa, palkkaratkaisu ja vieläpä nollan tasolla, siinä ratkaisussa kaikki olisivat mukana, Häkämies sanoi.

Kilpailukyvyn parantamisen näkökulmasta kyseessä on tärkeä askel, hän arvioi tiedotustilaisuudessa. Häkämies sanoi uskovansa, että näin työllisyyskin kääntyy Suomessa nousuun.

EK:n näkemyksen mukaan neuvotteluratkaisu antaa maan hallitukselle mahdollisuuden keventää verotusta ja perua uhkaamassa olleet lisäsäästöt, järjestö toteaa tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun). Sen mielestä veronkevennykset olisivat "tärkeä ruiske ostovoimalle".

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.), valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) sekä oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) on määrä kommentoida työmarkkinajärjestöjen saavuttamaa neuvottelutulosta myöhemmin tänään Kesärannassa.

Aiemmin maanantaina myös Akava, STTK ja KT Kuntatyönantajat ovat kertoneet hyväksyvänsä tuloksen.