1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Turvapaikanhakijoiden tulo oli Torniolle piriste ja kasvuruiske

Turvapaikanhakijoiden määrän kasvu alkoi virkistää Torniota viime syksystä alkaen. Se vaikutti niin hotelleihin, ravintoloihin, kauppoihin kuin pitopalveluyritykseenkin. Piriste luultavasti jäi väliaikaiseksi.

Kuva: Heidi Hannukainen / Yle

Tornion kaupungin elinkeinoelämän kehittämisyhtiön Team Botnian toimitusjohtaja Jukka Kujala kuulostaa tyytyväiseltä, kun hän kuvailee järjestelykeskuksen vaikutusta Tornion kaupungille.

– Merkittävä piristys. Kasvuruiske.

Sitä järjestelykeskus ja turvapaikanhakijoiden määrän kasvu ovat olleet länsirajan paikkakunnalle, vaikka valtion kannalta molemmat ovat tuoneet myös isoja kuluja.

– Kun kävi kiivaimpaan aikaan kaupungilla, lounaspaikat olivat täynnä, Kujala kuvaa Tornion tilannetta.

Ulkopaikkakuntalaiset täyttivät kaupungin

Myös luvut todistavat samaa.

Prepaid-liittymät loppuivat hyllystä syksyllä. Kuva: Tiina Länkinen / Yle

Torniossa hotelliyöpymisten määrässä oli syksyllä väliaikaisesti jopa 300 prosentin kasvu. Loppuvuonna yöpymisiä oli noin kaksi kertaa enemmän kuin toissa vuonna samaan aikaan.

Torniolaisen Park Hotelin hotellinjohtaja Jorma Sankala sanoo, että hotelliin on voitu palkata lisää väkeä. Hänen mukaansa muutos on ollut "aivan merkittävä".

Kun kävi kiivaimpaan aikaan kaupungilla, lounaspaikat olivat täynnä.

Jukka Kujala

Sankala huomauttaa, että hotellin lisäksi töitä on riittänyt myös muun muassa tavarantoimittajille, jotka vastaavat hotelliaamisen tarjoiluista.

Suurin osa piristysruiskeesta onkin juuri sitä, että Tornioon on majoitettu ulkopaikkakuntalaisia viranomaisia. Paikalliset yritykset huoltoasemista ravintoloihin ja kuntosaleista pesuloihin ovat saaneet uusia asiakkaita.

Keitto turvapaikanhakijoille tuo töitä

Myös turvapaikanhakijoiden majoittaminen on tuonut tuloja pohjoiseen. Esimerkiksi järjestelykeskuksena toimineesta koulurakennuksesta maksetaan vuokraa parikymmentä tuhatta euroa kuukaudessa, ja saajana on Tornion kaupunki.

Pitopalveluyritys Roosamaria on työllistänyt järjestelykeskuksen takia pari uutta pitopalvelutyöntekijää. Kuva: Jarno Tiihonen / Yle

Pitopalveluyritys Roosamaria olisi talven aikana toimittanut ruokaa lähinnä paikallisten juhliin, ellei järjestelykeskusta olisi.

Nyt pitopalvelutyöntekijä Jaana Äärelän padassa kuitenkin porisee kana- ja hernekeittoa. Pitopalvelu on vastannut järjestelykeskukseen saapuneiden turvapaikanhakijoiden muonittamisesta.

– Hommaa riittää.

Piriste, ei pysyvä muutos

Järjestelykeskuksessa ruokittavia on kuitenkin nykyään enää muutamia kymmeniä, kun jossain vaiheessa luku oli jopa viitisensataa päivässä.

Hieman samassa tilanteessa ollaan Park Hotellissa. Kun turvapaikkatutkinta siirtyy maaliskuun alusta poliisilta Maahanmuuttovirastolle, yöpyjien määrä putoaa.

Team Botnian Jukka Kujala arvioikin, että piristysruiske on lähinnä väliaikainen.

– Näyttää, että ei se enää niin vaikuta, sen huomaa katukuvassakin.

Tornion järjestelykeskuksen jatko on vielä auki. Nykyinen sopimus umpeutuu maaliskuussa, mutta ainakin kaupunki on vielä halukas jatkamaan vuokra-aikaa.