Vaasan Oy:n uusi näkkileipälinja yskähtelee

Kotkan tehtaan uusi näkkileipälinja valmistui syksyllä, mutta sitä ei ole teknisten ongelmien takia vieläkään saatu täyteen tuotantovauhtiin. Vaasan Oy ei ole viime kuukausina pystynyt toimittamaan näkkileipätuotteita kauppoihin kysynnän mukaisesti. Tekniset ongelmat pyritään ratkaisemaan kevään mittaan.

näkkileipä
näkkileipiä linjastossa
YLE / Jani Aarnio

Vaasan Oy:n Kotkan tehtaan uusi näkkileivän tuotantolinja ei ole käynnistynyt odotetusti.

Uusi näkkileipälinja valmistui syksyllä, mutta sitä ei ole teknisten ongelmien takia vieläkään saatu täyteen tuotantovauhtiin.

Näkkileipäliiketoiminnasta vastaava johtaja Panu Vuorimaa kertoo, että Vaasan Oy ei ole viime kuukausina pystynyt toimittamaan näkkileipätuotteita kauppoihin kysynnän mukaisesti. Vuorimaan mukaan tekniset ongelmat pyritään ratkaisemaan kevään mittaan.

Kotkan tehtaalle asennettiin uusi näkkileipälinja, jossa uutta ovat kaikki tuotantovaiheet ja pakkauslaitteet. Uuden linjan piti olla täydessä tuotantovauhdissa jo marraskuussa, mutta Vuorimaan mukaan kokonaisuuden sisäänajossa on ollut yllättävän paljon ongelmia.

– Vaasan Oy on saanut runsaasti kyselyitä näkkileivän ystäviltä, jotka ovat turhaan etsineet tuotteita kauppojen hyllyistä. Näkkileipä pitää siis pintansa pehmeän leivän haastajana, Panu Vuorimaa kertoo.

Uusia näkkileipiä entistä tehokkaammin

Uusi näkkileivän tuotantolinja haluttiin Kotkaan, jotta tehdas pystyy tuottamaan näkkileipää entistä tehokkaammin. Toisaalta uusi linja avaa nykyistä laajemmat mahdollisuudet tuotekehittelylle.

– Uudenlaisia näkkileipiä, erilaisia pakkauksia, niitä pääsemme kehittämään, kunhan saamme linjan täyteen vauhtiin, Panu Vuorimaa luonnehtii.

Kotkasta lähtee tällä hetkellä vientiin lähinnä hapankorppua, mutta uuden näkkileipälinjan avulla Vaasan Oy pyrkii kehittelemään näkkileipätuotteita myös vientiin.

Kotkan tehtaan tuotannosta 60 prosenttia menee tällä hetkellä vientiin.