Hurjat talvimatkailijamäärät safariyritysten ilona Rovaniemellä

Matkailijat käyttävät satoja tuhansia tunteja talvisten aktiviteettien parissa Rovaniemellä neljän talvikuukauden aikana. Rovaniemellä vierailee arvioiden mukaan noin pari sataa tuhatta matkailijaa talvikaudella jotka käyttävät yhtä tai useampaa ohjelmapalvelua vierailunsa aikana.

Kotimaa
Kelkkasafari on yksi ulkomaisten matkailijoiden suosikkiaktiviteeteistä Lapin matkalla.
Kelkkasafari on yksi ulkomaisten matkailijoiden suosikkiaktiviteeteistä Lapin matkalla. Jarmo Honkanen / Yle

Lukuisat yritykset Rovaniemellä ja Rovaniemen ympäristössä tarjoavat poro-, koira- ja kelkkasafareiden lisäksi myös eksoottisempia vaihtoehtoja. Yksi näistä on lumi-iglun rakentamista tarjoava Snowbrick Sinetässä.

– Asiakas tulee tänne ja on varannut iglun rakentamisen itserakennetussa iglussa, kertoo tarjoamastaan ohjelmapalvelusta yrittäjä ja lumirakentaja Jukka Teppo.

Ohjelmapalvelut kiinnostavat

Lapissa joulu-maaliskuun aikana käyvien ulkomaisten matkailijoiden ohjelmassa on lähes automaattisesti ohjelmapalvelupaketti, johon kuuluu perinteiset poro-, husky- ja kelkka-ajelut. Ohjelmapalveluiden tarjonta ja käyttö on pelkästään Rovaniemellä valtavaa.

– Tämä joulukausi ja talvikausi muodostaa tuosta koko vuoden matkailusta noin 60 prosenttia. Voidaan niin kuin ajatella, että tuommoinen 200000 - 300000 asiakasta siinä vähintäänkin pyörähtää, arvioi toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen Rovaniemen Matkailu ja Markkinoinnista talvikauden matkailijamäärää Rovaniemellä.

– Jos me lasketaan, että asiakas viipyy vaikka viikon niin retkikalenterissa voi viikon aikana olla jopa kymmenen retkeä ja se tuo sen hurjan volyymin näillä kävijämäärillä talvikauteen, lisää Kärkkäinen.

Israelilaiset matkailijat ahkeria käyttäjiä

Talvimatkailu perustuu talvisiin aktiviteetteihin. Seikkailut kiinnostavat, niin kuin sattumalta kartingradalla tavattua israelilaisporukkaa.

– Aloitimme poro- ja koira-ajeluilla ja sitten teimme kolmen päivän seikkailuretken moottorikelkoilla. Karting on kyllä hauskaa, mutta se on hauskempaa lapsille. Moottorikelkkailu on kyllä hyvin mukavaa ja myös koira-ajelu on hauskaa, kertoo kokemuksistaan Tel Avivista kotoisin oleva kuvataiteilija Dina Bova.

Lapin suurin matka- ja ohjelmapalveluyritys on Lapin Safarit. Yrityksellä on toimintaa viidessä Lapin tunturikohteessa Rovaniemen lisäksi. Aluepäällikkö Jyrki Karosen mukaan 40-45 prosenttia yrityksen tuloksesta tehdään Rovaniemellä.

– Jos lähtee asiakkaita laskemaan, niin kokonaisuudessaan puhutaan reilusta 50 000 asiakkaasta, jotka käyttävät meidän opastettuja retkiä. Sama asiakas ostaa keskimäärin kahta jopa kolmea eri retkeä meiltä eli tekee useamman ostopäätöksen, sanoo Jyrki Karonen.