Ruotsissa avattiin kauppa, jossa ei ole lainkaan henkilökuntaa – "Tämä voi olla kyläkauppa 2.0"

Maanantaina avatussa kaupassa asioidaan matkapuhelimen avulla. Kauppa on auki joka tunti vuoden jokaisena päivänä.

talous
Miehen kädessä älypuhelin jossa näkyy sosiaalisen median appseja.
Henrietta Hassinen / Yle

Ruotsissa on avattu tänään maanantaina kauppa, jossa ei ole lainkaan henkilökuntaa. Kauppa on auki jokaisen päivän jokaisena tuntina. Asiakkaat pääsevät sisään kauppaan ja voivat asioida siellä ladattuaan kaupan sovelluksen kännykkäänsä.

– Ei jonoja. Sisään ja ulos, tosi nopeaa. Pidän tästä, toteaa kaupassa asioinut Raymond Arvidsson uutistoimisto AP:lle.

Kaiken takana särkynyt lastenruokapurkki

Kauppias Robert Ilijason on oikeastaan it-teknikko. Hän sai ajatuksen kaupasta, jossa ei olisi henkilökuntaa, särkyneestä lastenruokapurkista.

– Pudotin kotona viimeisen lastenruokapurkin lattialle. Sain paniikin. Asun Vikenissä ja sain ajaa Helsingborgiin asti ostamaan uuden purkin.

Ilijasonin asuinpaikkakunta sijaitsee noin 13 kilometriä Helsingborgin pohjoispuolella Ruotsin länsirannikolla. Ajomatka kestää noin 20 minuuttia. Ilijasonin paniikkia lienee lisännyt, että takaistuimella istui nälkäänsä huutava taapero.

– Silloin ajattelin, että täällä pitäisi olla kauppa ja aloin miettiä, miten voisin ratkaista sen teknisesti, selitti Ilijason Helsingborgs Dagbladille (siirryt toiseen palveluun) ideaansa.

Valikoimassa lähinnä peruselintarvikkeita

Maanantaina avatussa kaupassa on peruselintarvikkeita, kuten maitoa, leipää, sokeria, säilykkeitä ja vaippoja. Tupakkaa, olutta tai reseptivapaita lääkkeitä kaupasta ei saa.

Kassalla asiakkaat skannaavat itse tuotteensa kännykällään, ja heitä laskutetaan jälkikäteen.

Mikäli konsepti osoittautuu toimivaksi, Ilijason aikoo laajentaa sen muille pikkupaikkakunnille. Hän uskoo, että kaupat voivat olla tuottavia, koska hän säästää henkilökuntakustannuksissa.

– Niistä voi tulla kyläkauppa 2.0, tuumailee kauppias tietokonekielellä.

Maanantaina avattu kauppa on Ruotsin ensimmäinen kauppa, jossa ei ole henkilökuntaa.

Lähteet: AP