yle.fi-etusivu

Sipilä: Viiden prosentin kilpailukykyparannusta ei saavuteta

Pääministeri Juha Sipilä on tyytyväinen toimiin, joilla työmarkkinajärjestöt aikovat korvata niin sanotut pakkolait. Hallitus kaipaa silti vielä lisätietoja paikallisesta sopimisesta.

politiikka
Uutisvideot: Pääministeri Juha Sipilä kommentoi yhteiskuntasopimusta
Uutisvideot: Pääministeri Juha Sipilä kommentoi yhteiskuntasopimusta

Työmarkkinajärjestöjen kilpailukykysopimus korvaa toteutuessaan hallituksen oman kilpailukykypaketin eli niin sanotut pakkolait, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vakuuttaa Ylen tv-uutisten haastattelussa.

Hallitus haluaa kuitenkin vielä selvyyden siitä, mitä neuvottelutulos tarkoittaa paikallisen sopimisen kannalta.

– Katsotaan nyt, mistä itse asiassa on sovittu. Nuo kirjaukset ovat aika väljiä tuossa sopimuksessa, Sipilä sanoo.

Etenkin Suomen Yrittäjät on arvostellut ankarasti kirjauksia paikallisesta sopimisesta. Järjestö katsoo linjausten vesittävän hallituksen tavoitteet paikallisen sopimisen lisäämisestä.

Sipilä sanoo, että paikalliseen sopimiseen on kohdistunut myös "epärealistisia odotuksia".

– Ei hallituksen tavoitteena koskaan ole ollut se, että aivan vapaasti voitaisiin kaikesta sopia, vaan kyllä pelisäännöt tässä kuitenkin pitää olla, Sipilä sanoi hetkeä myöhemmin Ylen A-studiossa.

Sipilän mukaan epäselvää on vielä myös se, sovittiinko työmarkkinajärjestöjen paperissa siirtymisestä malliin, jossa vientialat määrittäisivät jatkossa eri alojen palkankorotusvaran.

"Kyllä tässä on vatuloitu tarpeeksi"

Valtiovarainministeriön laskelmat sopimuksen tuomasta kilpailukykyparannuksesta valmistuvat Sipilän mukaan maanantai-iltana.

– Viittä [prosenttia] on tavoiteltu, pikkasen siitä tullaan jäämään, mutta kyllä meille on arvo sinänsä se, että se on nyt yhdessä sovittu, Sipilä sanoo.

– Tämä kyllä tyydyttää ja vastaa aika tarkasti sitä, mikä on ollut hallituksen realistinen käsitys siitä, mihin yhteisessä pöydässä voidaan päästä.

Sipilän mukaan hallitus ei vielä päättänyt, milloin se kertoo kantansa neuvottelutulokseen. Joka tapauksessa pääministeri haluaisi nyt saada pitkään hierotun sopimuksen viimein maaliin.

– Kyllä tässä on vatuloitu tarpeeksi. Kaikilla meillä on halu päästä tästä nyt eteenpäin ja seuraaviin asioihin, niitä nimittäin riittää.

Riikka Uosukainen.
Ylen politiikan toimittaja Riikka Uosukainen analysoi yhteiskuntasopimusta.

Paikallisesta sopimisesta halutaan takeita

Yle Uutisten politiikan erikoistoimittaja Riikka Uosukainen arvioi, että tiistain tapaamisessa työmarkkinajärjestöjen kanssa hallitus pyrkii siihen, että kaikilla on sama tulkinta siitä, mitä paikallisen sopimisen edistäminen työehtosopimusten kautta tarkoittaa.

– Ja ennen kaikkea tulkinta siitä, että sitä [paikallista sopimista] todella viedään eteenpäin, Uosukainen sanoo.

Uosukaisen mukaan tapaamisella saattaa olla myös poliittinen ulottuvuus, erityisesti kokoomukselle, joka on ajanut tiukempaa linjaa paikallisen sopimisen lisäämisessä.

– Ehkä se on myös jonkinlainen puumerkki siitä, että vielä kovistellaan, että paikallinen sopiminen etenee.