1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sixten Korkman: Yhteiskuntasopimuksen on synnyttävä

Taloustieteen professori Sixten Korkman kannustaa yhteiskuntasopimuksen osapuolia tekemään kaikkensa, jotta sopimus saataisiin nyt puristettua kasaan. Korkman arvioi tekeillä olevan kilpailukykypaketin talousvaikutuksia illan A-studiossa.

Kotimaan uutiset
Sixten Korkman.
Yle

– Tämä on yhteiskunnallinen älykkyystesti, jossa täytyy nyt pärjätä. Olisi erittäin huono asia, jos ei.

Korkmanin mielestä paine SAK:ta kohtaan on nyt niin suuri, ettei hän usko monenkaan liiton panevan hanttiin. SAK:n hallitus käsittelee työmarkkinajärjestöjen neuvottelutulosta ensi viikon maanantaina.

Sopimus toisi luottamusta ja myötätuulta

Sixten Korkman uskoo kilpailukykypaketin toteutuessaan rauhoittavan työmarkkinat. Jos yrittäjä saa selkeämmän näkymän siitä, mitä tulevina vuosina tapahtuu esimerkiksi palkkojen suhteen, hän uskaltaa ehkä investoidakin.

– Uskon, että vienti kehittyy jonkin verran tämän ansiosta ja investointeja tulee enemmän. Määristä on vaikea esittää arviota.

Hallituksen tavoitteet hankala saavuttaa

Hallitus asetti kilpailukykypaketin tavoitteiksi vaalikauden alussa muun muassa työllisyysasteen noston 72 prosenttiin ja yli 100 000 uuden työpaikan luomisen. Näihin tavoitteisiin pääsemiseen ei Korkman enää usko.

– Viimeisessä maaraportissaan teollisuusmaiden järjestö OECD totesi, että on hyvin vaikea luoda sellaista skenaariota, että Suomi voisi saavuttaa hallituksen tavoitteen, hän muistuttaa.

Jos yhteiskuntasopimus toteutuisi, hallitus luopuisi 1,5 miljardin lisäleikkauksista ja keventäisi verotusta miljardilla. Korkmanin mielestä se sopisi Suomen taantumassa rypevälle taloudelle kuin nyrkki silmään.