1. yle.fi
  2. Uutiset

Argentiina pääsi sopuun "korppikotkarahastojen" kanssa

Lähes viisitoista vuotta jatkunut velkakiista Argentiinan ja riskirahastojen välillä on ratkeamassa. Tuore presidentti Mauricio Macri on ottanut edeltäjäänsä sovittelevamman linjan neuvotteluissa, joissa riskirahastot ovat vaatineen maalta miljardeja dollareita.

talous
Korppikotkasta on tullut Argentiinassa riskirahastojen ahneuden symboli.
Korppikotkasta on tullut Argentiinassa riskirahastojen ahneuden symboli.David Fernández / EPA

Argentiina on päässyt periaatteelliseen sopuun maata velkovien riskirahastojen kanssa. Sunnuntaina solmitun sopimuksen mukaan Argentiina maksaa velkojilleen noin 4,6 miljardia dollaria päättääkseen lähes viisitoista vuotta jatkuneen velkakiistan ja päästäkseen takaisin kansainvälisille rahoitusmarkkinoille.

Argentiinan ja neljän riskirahaston välisissä neuvotteluissa sovittelijana toiminut asianajaja Daniel Pollack ilmoitti maanantaina, että Argentiina suostuu maksamaan riskirahastoille 75 prosenttia niiden ostamien velkakirjojen arvosta. Lisäksi maa korvaa rahastoille korko- ja oikeudenkäyntikulut.

Velkakiistan taustalla on Argentiinan ajautuminen konkurssiin vuonna 2001. Tuolloin maa jätti ulkomaanvelkojaan maksamatta 100 miljardia dollaria. Suurin osa velkojista suostui myöhemmin velkojen uudelleenjärjestelyyn.

Uudelleenjärjestelyn jälkeen arvonsa menettäneet velkakirjat päätyivät muutaman yhdysvaltalaisen kovan riskin rahaston haltuun. Hankittuaan velkakirjat rahastot vaativat oikeusteitse velkoja täysmääräisinä – 1 600 prosentin voitolla alkuperäiseen investointiin verrattuna. Argentiinassa rahastoja on kutsuttu ”korppikotkarahastoiksi”.

Argentiinan entinen presidentti Cristina Fernández de Kirchner vastusti taipumista riskirahastojen vaatimuksiin, mutta joulukuussa presidentiksi noussut Mauricio Macri on ottanut sovittelevamman linjan. Konservatiivinen Macri on luvannut panostaa talouskasvuun, työpaikkojen lisäämiseen ja köyhyyden vähentämiseen. Hän on myös luvannut parantaa Argentiinan ja Yhdysvaltain suhteet.

Sunnuntaina solmittu sopu vaatii vielä Argentiinan kongressin hyväksynnän. Kongressi aikoo käsitellä asiaa tällä viikolla.

Pollackin mukaan Argentiinalla on aikaa huhtikuun 14. päivään asti maksaa sovittu summa riskirahastoille. Maksun tulee tapahtua käteisenä, Pollack sanoo.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi