Egyptissä oppositioliikkeen jäseniä vankeuteen

Huhtikuun 6.päivä -aktivistiryhmän johtohahmo ja kolme muuta jäsentä todettiin syyllisiksi muun muassa yllyttämisestä hallituksen kaatamiseen ja kuulumisesta laittomaan järjestöön.

Ulkomaat
Poliisi pidätti aktivistit kesäkuussa, kun he protestoivat Kairossa presidentinpalatsin lähellä.
Poliisi pidätti aktivistit kesäkuussa, kun he protestoivat Kairossa presidentinpalatsin lähellä.Mohamed Kamal / EPA

Egyptissä aktivistiryhmä Huhtikuun 6. päivän neljä jäsentä on tuomittu kolmen vuoden vankeuteen.

Uutistoimisto AFP:n mukaan nuorisoliikkeen kärkihahmo sekä kolme muuta aktivistia todettiin syylliseksi hallituksen kukistamista vaativien lentolehtisten hallussapidosta, laittomaan järjestöön kuulumisesta, yleislakkoon yllyttämisestä ja levottomuuksien aiheuttamisesta.

Ryhmän johtohahmo Amr Ali ja hänen kolme kollegaansa joutuvat lisäksi maksamaan lähes 650 euron sakot. Ali on ollut pidätettynä viime syyskuusta lähtien, ja kolme muuta ovat olleet syytettyinä poissaolevina. Alin asianajajan mukaan syytteille ei ole katetta.

Ryhmän perustajajäsen tuomittu jo aiemmin

Huhtikuun 6. päivä oli tärkeä oppositioryhmä vuoden 2011 kansannousussa ja silloisen presidentin Hosni Mubarakin kaatamisessa. Ryhmä vastusti myös Mubarakin seuraajaa Muhammad Mursia ja tämän kaatanutta sotilasjohtoa.

Huhtikuun 6. päivä julistettiin laittomaksi organisaatioksi vuonna 2014, jolloin sitä syytettiin hallituksen halventamisesta ja salaliitosta ulkomaisten toimijoiden kanssa. Liikkeen perustajajäsen Ahmed Maherille langetettiin kolmen vuoden vankeustuomio jo joulukuussa 2013.

Sen jälkeen, kun armeija kaappasi vallan Mursilta heinäkuussa 2013, se on ryhtynyt ankariin toimenpiteisiin oppositioryhmiä vastaan. Syksyllä 2013 voimaan tulleen lain mukaan mielenosoitukset, joille poliisi ei ole antanut etukäteen lupaa, ovat laittomia. Lain nojalla useita aktivisteja on tuomittu vankeuteen.

Lähteet: AFP