Jälleen omituinen käänne Kittilässä: Kunta jatkaa oikeustaistelua – haluaa samalla sovun ex-kunnanjohtajan kanssa

Kittilän kunta yrittää hieroa sopua erotetun kunnanjohtajan kanssa. Kittilän kunnanvaltuusto perusti maanantaina illalla toimikunnan, jonka yhtenä tehtävänä on löytää sopu ex-kunnanjohtaja Anna Mäkelän kanssa. Samalla kunta kuitenkin valittaa irtisanomiskiistasta.

Kotimaa
Esa Ylläsjärvi (vas.) johti Kittilän puhetta Kittilän kunnanvaltuustossa yhden pykälän ajan Inkeri Yrityksen ollessa estyneenä. Oikealla vt. kunnanjohtaja Kyösti Tornbergin varahenkilö, kunnan elinkeinojohtaja Katariina Palola.
Varamiehistöä. Esa Ylläsjärvi (vas.) johti Kittilän puhetta Kittilän kunnanvaltuustossa 28.2.2016 yhden pykälän ajan Inkeri Yrityksen ollessa estyneenä. Oikealla vt. kunnanjohtaja Kyösti Tornbergin entinen varahenkilö, kunnan elinkeinojohtaja Katariina Palola.Perttu Ruokangas / Yle

Toimikunnan perustamista esitti Kittilän keskustan valtuustoryhmä. Keskustan varavaltuutettu Veli-Matti Junnola (kesk.) johti aiemmin Mäkelän irtisanomista valmistellutta toimikuntaa. Junnola uskoo, että kunnan on mahdollista löytää vielä sopu Mäkelän kanssa.

– Eikö se Martti Ahtisaari ole aina sanonut, että aina kannattaa neuvotella ja rauhaa vääntää. Kun sanotaan, että tämä tuli maksamaan niin ja niin paljon, niin Suomen rauhanneuvottelut tulivat myös maksamaan. Joistakin asioista kannattaa maksaa, että rauha säilyy.

Kuinka paljon tämä kaikki maksaa Kittilän kunnan veronmaksajille?

– On vaikea sanoa, mikä on kunnan osuus tässä. Kun ajatellaan, että rikosoikeuspuolta työstää KRP, niin se on paljon kalliimpaa kuin kunnan puolen osuus, valtion rahaahan tässä palaa paljon enemmän. Minulla on sellainen käsitys, että jos tämä kunnanjohtaja on ollut töissä tänä aikana, niin se vähennetään niistä rahoista, mitä jouduttaisiin maksamaan. Se voi olla kymppitonneja, uskoisin.

"Jos olisi älykkyyttä ja viisautta"

Miksi sopua aletaan hieroa vasta nyt?

– Tilapäinen valiokunta kuuli ainakin sellaisia asioita, että sopua on hierottu kunnanhallituksen puolesta useaan otteeseen ja useamman henkilön taholta. On vaikea rauhaa yksin rakentaa, vastapuoli pitää olla myös rakentamassa. Jos olisi älykkyyttä ja viisautta, niin ei me tässä oltaisi, Junnola myöntää.

– Lausuin aikoinaan anteeksipyynnöstä ja -antamisesta Lapin Kansassa. Se on minusta hyvä lähtökohta saada asiat kuntoon.

Pitääkö Anna Mäkelän pyytää anteeksi Kittilän kunnan päättäjiltä?

– No ei, Junnola naurahtaa.

– Tämähän on kaksipuolista. Rauhanprosesseissa molempien pitää ottaa kaksi askelta taaksepäin ja katsoa, että mitkä tilanteet ovat. Sehän on vähän kuin avioliitossakin, että kun vastakkainasetteluun joudutaan, niin tiedetään, mitä siinä tapahtuu. Vaikka kuinka halutaan sopia, ja toinen osapuoli ei halua. Sopiminen on kuitenkin näissä asioissa paras ratkaisu kaikkien kannalta.

Yksi ääni ratkaisi

Kittilän kunnanvaltuusto päätti maanantaina myös valittaa potkukiistasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO). Päätös syntyi täpärästi äänin 12–10. Jos tulos olisi ollut 11–11, valtuuston puheenjohtajan ääni olisi ratkaissut asian toisin. Pykälän käsittelemisen ajan kokouksen puhetta johti Esa Ylläsjärvi (vas.), joka vastusti valituksen tekemistä.

Junnola oli yksi 12 päättäjästä, jotka kuitenkin kannattivat oikeustaistelun jatkamista.

– Valitamme, jotta saisimme korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen asiasta eikä tämä jäisi alioikeuden tasolle.

Junnolan mielestä Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöksessä jäi joitakin asioita avoimeksi.

– Esimerkiksi kerrottiin, että ketä ei ole kuultu, mutta nimeä siellä ei ollut. Toisaalta oli liian vähän kuultu, niin mikä on määrä, että pitää kuulla tarpeeksi. Tulee itsellä mieli, että näihin saisi tarkennusta, Junnola pyörittelee.

Junnolan mukaan hän on hämmentyneenä seurannut eri asiantuntijoiden kommentteja tiedotusvälineistä.

– Siellä on laidasta laitaan lakiasiapuolellakin annettu lausuntoja, niin tämmöisen maallikon pää on aika sekaisin, että kenen neuvoja noudatetaan, että toiminta olisi lainmukaista. Sitäkin taustaa vasten on hyvä, että saadaan korkeimmalta taholta päätös aikaiseksi.

Kuinka monesti pitää kuulla?

Junnola on edelleen sitä mieltä, että Anna Mäkelää kuultiin ennen hänen irtisanomistaan.

– Se, että kuinka monesti ja kuinka monta kierrosta pitää kuulla, niin tämäkin on yksi sellainen asia, jonka korkein hallinto-oikeus katsoo.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden mukaan Anna Mäkelän irtisanominen oli laiton, koska häntä ei kuultu riittävästi ennen päätöstä.

Valituksen käsittely KHO:ssa kestää keskimäärin noin vuoden.

– Tätä on jauhettu jo niin pitkään, ettei yksi vuosi tunnu enää missään tässä. Tässä on asennoiduttu kaikki sillä tavalla, että parempi on saada selvyys näihin asioihin eikä jäisi alioikeustasolle nämä asiat, Junnola tokaisee.

Kittilän kunnanvaltuusto päätti irtisanoa Anna Mäkelän marraskuussa 2014. Viralliseksi perusteeksi ilmoitettiin luottamuspula. Mäkelä itse katsoi saaneensa potkut, koska oli tehnyt tutkintapyynnön kunnan omistaman hissiyhtiön toimitusjohtajasta Jouni Palosaaresta kertomatta asiasta ensin kunnan päättäjille. Palosaaresta tehty tutkintapyyntö liittyi hissihankinnassa väitettyihin epäselvyyksiin. Hissihankinta ja kunnanjohtajan potkut ovat edelleen poliisitutkinnassa.