Tutkimus: Zikavirus lisää harvinaisen neurologisen sairauden riskiä

Guillain-Barrén oireyhtymässä elimistön immuunipuolustus harhautuu hyökkäämään hermojärjestelmää vastaan. Potilas voi pahimmillaan halvaantua kokonaan väliaikaisesti. Sairauden ja zikaviruksen yhteyttä ei kuitenkaan tutkittu Etelä-Amerikassa, vaan aiemman epidemian aikana.

tiede
Mies savuisella hautausmaalla.
Terveysministeriön työntekijä myrkytti hautausmaata zikavirusta levittävän hyttysen hävittämiseksi Etelä-Meksikossa 5. helmikuuta.Mario Arturo Martinez / EPA

Tuoreen tutkimuksen mukaan zikaviruksella vaikuttaa olevan yhteys harvinaiseen neurologiseen sairauteen, Guillain-Barrén oireyhtymään.

Tutkijat kävivät läpi kaikki Tahitin parin vuoden takaisen zikaepidemian aikana todetut Guillain-Barré-tapaukset. Kaikkien 42 potilaan verinäytteistä löytyi zikaviruksen vasta-aineita, ja 90 prosentilla potilaista oli ollut zikainfektion oireita noin viikkoa ennen sairastumista. Lisäksi Guillain-Barrén oireyhtymän esiintyvyys kasvoi tutkijoiden mukaan zikaepidemian aikana yli 20-kertaiseksi aiempaan verrattuna.

Tutkimus on julkaistu arvostetussa The Lancet -tiedelehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Tutkimusta johtanut professori Arnaud Fontanet Pasteur-instituutista sanoi uutistoimisto AFP:lle, että yhteys olisi yhtä vahva kuin tupakan ja keuhkosyövän välillä.

Tutkimus koski aiempaa epidemiaa

Australian Curtin-yliopiston virologi David Smith arvioi kuitenkin uutistoimisto AP:lle, että koska zikavirus poistuu elimistöstä varsin nopeasti, vain epäsuorat todisteet yhdistävät sen Guillain-Barrén tautiin.

Hänen mukaansa kaikkia Tahitin tapauksia ei voi panna zikaviruksen syyksi, ja todennäköisesti ranskalaistutkijat arvioivat oireyhtymän yleisyyden yläkanttiin.

Eräät muut tutkijat ovat varoitelleet, että Tahitin tulokset eivät ehkä ole suoraan verrattavissa Amerikan mantereella käynnissä olevaan epidemiaan.

Elimistö hyökkää itseään vastaan

Guillain-Barrén oireyhtymässä elimistön immuunipuolustus erehtyy hyökkäämään hermojärjestelmän lihasvoimaa säätelevää osaa vastaan.

Seurauksena voi pahimmillaan olla väliaikainen halvaantuminen ja hengityskoneeseen joutuminen. Teollisuusmaissa arviolta viisi prosenttia sairastuneista kuolee ja toiset viisi prosenttia saa pysyviä vammoja. Guillain-Barrén oireyhtymään sairastuu Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa keskimäärin yksi tai kaksi ihmistä 100 000:sta jonkinlaisen infektiotaudin sairastaneesta.

Sanomalehti New York Times on kertonut Guillain-Barré-tapausten lisääntyneen viime aikoina Venezuelassa ja Kolumbiassa, joissa molemmissa on tavattu zikavirusta.

Zikavirus on herättänyt pelkoa etenkin sen takia, että sen uskotaan olevan yhteydessä vauvojen pienipäisyyteen eli mikrokefaliaan. Pitäviä tieteellisiä todisteita tästä ei ole toistaiseksi saatu.

Lähteet: AP, AFP, Reuters