1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Australialainen kardinaali kiisti tienneensä hyväksikäyttäjäpapista

Vatikaanin talousjohtajana toimiva kardinaali George Pell sanoi, ettei hänelle kerrottu, miksi erästä pappia siirreltiin seurakunnasta toiseen. Australialainen tutkimuskomissio kyseli Pelliltä 1970- ja 1980-lukujen tapahtumista.

Arkkipiispa George Pell messussa Sydneyssa maaliskuussa 2014. Kuva: Jane Dempster / EPA

Australialainen kardinaali George Pell on kiistänyt olleensa mukana peittelemässä katolisten pappien järjestelmällistä lasten seksuaalista hyväksikäyttöä.

Vatikaanin talousjohtajana toimiva Pell oli hyväksikäyttötapauksia tutkivan australialaisen komission kuultavana videoyhteyden välityksellä. Kuuleminen keskittyi Pellin toimintaan hänen synnyinkaupungissaan Ballaratissa, jossa hän toimi piispan neuvonantajana vuodesta 1977 alkaen.

Pell oli mukana päättämässä pedofiilipapin siirrosta

Ballaratin lähiseudun seurakunnissa työskenteli 1970- ja 1980-luvuilla myös pappi Gerald Ridsdale, joka on sittemmin tuomittu yli 50 lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Ridsdalea siirreltiin seurakunnasta toiseen, ja vuonna 1982 Pell itse osallistui kokoukseen, jonka aiheena oli Ridsdalen lähettäminen jälleen uuteen seurakuntaan.

– En tiennyt mitään hänen pedofiliastaan. Tiesin, että hän oli jokseenkin hankala ihminen, ja ilmiselvästi häntä oli siirrelty ympäriinsä aika paljon, Pell kertoi komissiolle uutistoimisto AFP:n mukaan.

– En tiedä, oliko se yleistä tietoa vai ei. Se on surullinen tarina eikä se minua paljon kiinnostanut, Pell sanoi.

Sanoi piispan pimittäneen siirron syyn

Pell perusteli tietämättömyyttään sillä, että Ballaratin piispa Ronald Mulkearns käytti tilanteessa "lempeää ja eufemistista" kieltä, joten siirron todellinen syy pysyi joillekin pimennossa. Pell arvosteli muutenkin Mulkearnsin toimintaa tapauksessa.

Komission asianajaja syytti Pelliä siitä, että hän yrittäisi vastauksillaan välttyä tunnustamasta omaa vastuutaan. Pell kiisti tämän.

Sunnuntaina alkaneen kuulemisen ensimmäisenä päivänä Pell sanoi komissiolle, että katolinen kirkko syyllistyi valtaviin virheisiin, kun se ei suostunut uskomaan hyväksikäytettyjen lasten kertomuksia ja siirteli hyväksikäyttäjäpappeja seurakunnasta toiseen.

Pellin kuuleminen jatkuu vielä tiistaina.