EU-tukien myöhästyminen rassaa viljelijöitä: "Meidän on tehtävä kaikki päivälleen, rastilleen ja pilkulleen oikein"

Maidontuottaja pelkää EU-maataloustukien maksupäivän lykkääntymisen puolella vuodella aiheuttavan kassakriisin monille tiloille. "Ehtoja tulee koko ajan lisää, mutta meidän asioita käsitellään leväperäisesti."

talous
Lehmiä syömässä heinää navetassa.
Yle

EU-maataloustuet oli tarkoitus maksaa huhti-toukokuussa, mutta uusimman ilmoituksen mukaan Maaseutuvirasto maksaa tuet vasta juhannusviikolla.

Aika moni tila on laskenut tukien varaan omaa budjettiaan.

Maidontuottaja Ari Pirttiniemi

Saarijärven Kalmarissa asuva maidontuottaja Ari Pirttiniemi on tilanteesta huolissaan, sillä maatilojen maksuista monet suurimmat pitää maksaa juuri alkuvuonna.

– Kaikki iso erät alkaen arvonlisäverosta, verojen ennakoista, eläkemaksuista ja sitten vielä huhtikuussa maatilalainojen lyhennykset. Aika moni tila on laskenut tukien varaan omaa budjettiaan.

Pirttiniemi sanoo, että "aika monen tilan rahapussin pohjaa nyt kolkutellaan", koska tukien olisi ainakin pääosin pitänyt tulla jo viime vuoden puolella. Hän pelkää tilanne aiheuttaa monille tiloille kassakriisin.

"Herättää katkeruutta"

Pirttiniemen ja monen muun viljelijän näkökulmasta maksupäivän siirtyminen yhä edemmäs on kova juttu, sillä kovat ovat viljelijöille asetetut vaatimuksetkin.

Ehtoja tulee koko ajan lisää, mutta meidän asioita käsitellään leväperäisesti.

Maidontuottaja Ari Pirttiniemi

– Meiltä vaaditaan päivämäärien ja monien muiden ehtojen tosi tarkkaa noudattamista: kaiken on oltava päivälleen, rastilleen ja pilkulleen oikein. Mutta näköjään meidän asioita käsitteleville virkamiehille puolen vuoden, vuodenkin viive on sallittua.

Pirttiniemi myöntää, ettei yhtään ihmettele, että asia herättää viljelijöissä myös katkeruutta, koska "ehtoja tulee koko ajan lisää, mutta meidän asioita käsitellään leväperäisesti."

Tiukkaa ilman tukien myöhästymistäkin

Maidontuottajan mielestä tiloilla olisi ollut riittävästi ongelmia jo ilman tukien myöhästymistä, koska "kaikilla tuotantosuunnilla hinnat ovat tosi alhaalla".

– Oli sitten kyseessä maito, sika, vilja tai joku muu. Tukia on odotettu, että niillä voitaisiin tilannetta paikata, ja ehkä hankkia tulevan kesän tuotantopanoksia, mitkä on kevään aikana hankittava.

Pirttiniemi uskoo, että tiukka taloustilanne ja hallinnon kompurointi vain nopeuttavat tilojen rakennekehitystä: ennusteiden mukaan esimerkiksi Keski-Suomesta on jo muutenkin paljon poistumassa tiloja.

Ari Pirttiniemeä haastatteli Terhi Pirilä-Porvali.