Itä- ja Länsi-Savon päätoimittaja: "Sananvapaus ei suinkaan tarkoita sitä, että saa sanoa mitä haluaa, kenestä haluaa"

Useat päätoimittajat ovat julkaisseet harvinaisen kannanoton, jossa vastustavat sitä, että mediaksi itseään nimittävät tahot johtavat yleisöä tahallisesti harhaan. Kahden sanomalehden päätoimittaja Tiina Ojutkangas sanoo, että niin kutsuttujen valemedioiden asemaan ja suosioon vaikuttaa yhteiskunnallinen tilanne.

media
Päätoimittaja Tiina Ojutkangas
Yle

Sanavapauteen liittyy paljon valtaa ja vastuuta, painottaa sanomalehtien Itä- ja Länsi-Savon päätoimittaja Tiina Ojutkangas.

– Sananvapauteen liittyy paljon eettisiä seikkoja. On mietittävä, mitä voi toisista ihmisistä sanoa. Täytyy myös pyrkiä totuuteen, toki täydellistä totuutta ei ole olemassakaan. Asiasisältöjen täytyy olla oikein, ja tarkistettua tietoa. Sananvapaus ei suinkaan tarkoita sitä, että saa sanoa mitä haluaa, kenestä haluaa, Ojutkangas linjaa.

Se on tuttua, että toimitukseen tulee viestejä, jotka ovat uhkaavan sävyisiä.

Tiina Ojutkangas

Useat suomalaiset päätoimittajat ovat julkaisseet yhteisenkannanoton, jossa he puolustavat luotettavaa mediaa. Päätoimittajat vastustavat kannanotossaan sitä, että mediaksi itseään nimittävät tahot johtavat yleisöä tahallisesti harhaan.

Ojutkangas arvelee, että niin kutsuttujen valemedioiden asemaan ja suosioon vaikuttaa yhteiskunnallinen tilanne.

– Tilanne on nyt hermostuttava ja epävakaa. Kansalaiset kahtiajakautuvat niin, että tarvitaan kaikenlaisia kanavia. Lisäksi tuntuu, että jos on huono olo, niin sitä kanavoidaan sanomalla pahasti muista ihmisistä, Ojutkangas pohtii.

"Kaikilla on oikeus oikeaan tietoon"

Päätoimittajat kirjoittavat yhteisessä kannanotossaan, että he eivät salli journalistien vaientamista painostamalla.

Ojutkangas kertoo, että esimerkiksi Itä- ja Länsi-Savon toimituksiin tulevassa palautteessa on tapahtunut sävymuutoksia viimeisen puolen vuoden sisällä.

Sananvapauteen liittyy paljon eettisiä seikkoja.

Tiina Ojutkangas

– Palaute on tällä hetkellä osittain erittäin kovaa ja karkeakielistä. Se on tuttua, että toimitukseen tulee viestejä, jotka ovat uhkaavan sävyisiä. Esimerkiksi perinteistä ja luotettavaa mediaa vastustavat tietävät, että meillä on paljon lukijoita ja meidän kautta tietoa välittyy, ja meitä jopa yritetään vaientaa, Ojutkangas sanoo.

Ojutkankaan mielestä yksi nykytilanteen ongelmista on se, että ihmisten medialukutaito ei ole pysynyt yhteiskunnan ja median muutoksessa mukana.

– Aiemmin on ollut selkeämmin tiedossa, että mikä media on. Suomalainen media on perinteisesti pyrkinyt siihen, että kerrotaan oikeista asioista, eikä tahallaan levitetä vääriä faktoja.

Medialukutaitoa pitäisi Ojutkankaan mielestä kehittää esimerkiksi kouluissa ja kotona.

– Vanhempien olisi hyvä tietää, mitä lapset lukevat ja mitä he ajattelevat lukemastaan. Myös median pitää hoitaa hommansa hyvin, meidän täytyy tuoda erilaisia puolia asioista esiin ja olla rohkeita kannanotoissa, Ojutkangas linjaa.

Ojutkangas toivoo, että tulevaisuudessa ihmiset pitäisivät yhä tärkeämpänä toimitettuja, journalistisin perustein toimitettuja sisältöjä, joissa etiikka ja faktat ovat kohdillaan.

– Sitä toivon myös, että ihmiset eivät jakautuisi kahtia entistä enemmän niin, että toiset ovat luotettavan median parissa ja toiset ihan muussa maailmassa. Kaikilla on oikeus oikeaan tietoon.