Kainuun Sanomien päätoimittaja valemedioista: "Meillä on selvästi ongelma Suomessa"

Useiden suomalaismedioiden päätoimittajat ovat allekirjoittaneet kannanoton luotettavan median puolesta. Kannanotto vastustaa sitä, että mediaksi itseään nimittävät tahot johtavat yleisöä tahallisesti harhaan.

päätoimittajat
Kainuun Sanomien päätoimittaja Markus Pirttijoki.
Laura Tolonen / Yle

Kainuun Sanomien päätoimittaja Markus Pirttijoki on yksi niistä 22 päätoimittajasta, jotka ovat allekirjoittaneet kannanoton luotettavan median puolesta. Julkisessa keskustelussa on vallalla ilmiö, jossa etenkin journalististen periaatteiden mukaan toimivien medioiden uutisiin annetaan kärkkäästi kielteinen ja ilkeä kannanotto. Pirttijoki toteaa, että syy tähän voi olla hyvin yksinkertainen.

– On teknisesti helppoa kertoa oma mielipiteensä ilman, että siitä jää kiinni, ilman, että tarvitsee olla vastuussa sanoistaan. Voi nimettömänä räksyttää mitä tahansa. Samaan aikaan ihmisillä voi olla henkilökohtaisesti paha olla, ja taloudellisestikin voi olla vaikeaa.

Päätoimittajien kannanotto on herättänyt jo vastareaktion, jonka mukaan kannanotto nostaa valemediat osapuoleksi, ja päätoimittajien olisi pitänyt olla hiljaa asiasta.

Ihmisen on vaikea tunnistaa, mikä on totta ja mikä ei ole.

Markus Pirttijoki

– Hyvä, että tulee reaktio, koska sitten tulee vastareaktio. Sitä sanotaan keskusteluksi. Ja tästä, jos mistä, pitää keskustella. Meillä on selvästi ongelma Suomessa ja me haluamme nostaa sen pöydälle keskustelun aiheeksi. Luotamme, että ihmiset ymmärtävät mistä on kyse, Pirttijoki huomauttaa.

Kainuun Sanomien päätoimittaja harmittelee, että viestintä on mennyt vaikeaksi kuluttajalle ymmärtää.

– Ennen vanhaan radio oli radio ja siihen saattoi luottaa. Sanomalehti oli sanomalehti ja siihenkin saattoi luottaa. Nyt ajatellaan, että netti olisi yksi tällainen väline, johon pitäisi myös voida luottaa. Mutta netin sisältö on jotain sellaista, mitä kukaan ei pysty hallitsemaan.

"Tehdas, joka valmistaa ja välittää totuutta"

Valeuutisten ja kaiken muun sälän keskellä ihmisen voi olla vaikea tunnistaa aitoa uutista. Markus Pirttijoki toteaa, että omasta puolestaan hän voi todeta Kainuun Sanomien, paikallislehtien ja kaupunkilehden sitoutuneen journalistisiin ohjeisiin.

– Meidän ykkösasia on kertoa totta. Olemme tehdas, joka valmistaa ja välittää totuutta. Totta kai luotan siihen, että lukijalla on oltava kriittisyyttä. Meidänkin kertomia asioita kohtaan pitää olla kriittinen.

Voi nimettömänä räksyttää mitä tahansa.

Markus Pirttijoki

Sosiaalisella medialla on tänä päivänä iso rooli.

– Jos nuorelta kysyy, mistä luit uutisen, hän saattaa sanoa, että luki Facebookista. Sinä et tiedä, mistä uutinen on tullut, et tiedä lähdettä. Verkossa on sekä luotettavaa että ei-luotettavaa sisältöä.

– Ihmisen on vaikea tunnistaa, mikä on totta ja mikä ei ole. Mikä on luotettavasta lähteestä?

Pirttijoki luottaa siihen, että suomalaisilla medianlukutaito on kuitenkin hyvällä tasolla. Mutta tekniikka on helpottanut sitä, että lähde hämärtyy.

Toimittajakin on ihminen

Kainuun Sanomien päätoimittaja myös muistuttaa, että henkilöön menevä kritiikki on törkeätä.

– Olemme kaikki ihmisiä, teemme normaalia työtä, olemme palveluammatissa. Jos itsellä on paha olo, mene mieluummin vaikka lenkille tai hiihtämään.

– Totta kai otamme vastaan kritiikkiä asioista. Vihapuheesta en pidä. Se on selän takana puhumista eikä siihen pysty reagoimaan. Mutta vihapuhelut, niitä rakastan, soittakaa minulle vihapuheluita! Tykkään keskustella asioista, silloin opimme molemmat, sekä soittaja että minä.