1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tornio

Torniossa investoidaan vilkkaasti – yritykset luottavat tulevaisuuteen

Yritysten määrä kasvoi Torniossa viime vuonna enemmän kuin viiteen vuoteen. Kaupunkiin osuneet isot investoinnit ovat vetäneet imussaan lisää yrityksiä paikkakunnalle.

Tornio
Kaupunkinäkymä Tornio, hallituskatu
Torniossa on aloitettu uuden hotellin rakentaminen Hallituskadulle. Mustaparran Päämaja saa kaksi kerrosta lisää ja laajenee ravintolasta hotelliksi. Suunnitelmissa on moderni, mutta Iisakki Mustaparran ajan henkeä vaaliva hotelli.Karoliina Haapakoski / Yle

Tornion elinkeinoelämässä eletään vilkasta aikaa. Röyttään rakennetaan LNG-terminaalia, entisissä Lapin Kullan tiloissa on alkamassa panimotoiminta ja samaan kiinteistöön on rakenteilla myös elämyskeskus.

Lisäksi kaupunkiin on saatu uusia isojen ketjujen liikkeitä ja yritysten määrä kasvoi kaupungissa viime vuonna enemmän kuin viiteen vuoteen. Elinkeinoyhtiö Team Botnian toimitusjohtaja Jukka Kujalan mukaan viime aikojen kehitystä on ollut hieno seurata.

– Oikeastaan tärkein syy siihen, että yritykset tohtivat investoida on se, että ne luottavat tulevaisuuteen.

Tornioon investoineet isot toimijat ovat vetäneet imussaan lisää yrityksiä paikkakunnalle. Kujala näkee, että rakenteilla olevalla LNG-terminaalilla on ollut iso merkitys kaupungin positiiviseen vireeseen.

– Se on henkisesti ollut Tornion kaupungille ja ehkä laajemmallekin seutukunnalle iso asia. Kun olemme katsoneet viime vuonna perustettuja yrityksiä, niin osa niistä on ihan puhtaasti sen varaan perustettu, että LNG-terminaali tuo myöskin heille työmahdollisuuksia, Kujala sanoo.

Panimo – toinen henkinen selätysvoitto

Kaupungissa on perustettu viime vuonna yli 90 yritystä. Kujala kertoo, että vuoden aikana lopetettiin 40 yritystä, mutta yritysten määrä kasvoi Torniossa 54 kappaleella.

– Kyllä siinä on semmoinen positiivinen kierre tällä hetkellä ihan selkeästi havaittavissa. Jos on ollut semmoisia pinnan olevia suunnitelmia, niin nyt ne nostetaan sitten esille ja aletaan oikeasti viemään niitä eteenpäin.

Kujalan mukaan panimotoiminnan alkaminen Torniossa vuosien tauon jälkeen on toinen henkinen selätysvoitto.

– Se on tosi tärkeä Tornion kaupungille ja sillä tulee olemaan myös matkailullisessa mielessä aika iso merkitys. Tuommoinen keskisuuripanimo tuo myös niitä matkailijoita eri tavalla kaupunkiin, jos järjestetään kiertokävelyitä ja tutustumista, Kujala pohdiskelee.

Jos yrityspuolella pyyhkii hyvin, niin samoin menee matkailussa. Tällä hetkellä Team Botniassa on työn alla eniten matkailuhankkeita.

– Niitä on äärettömän paljon ja pinnan alla tapahtuu tosi paljon. Tulevaisuus näyttää tosi lupaavalta. Torniosta ja Haaparannasta on kuoriutumassa isompi ja vahvempi matkailukaupunki mitä se on aikaisemmin ollut.

Tulevaisuus näyttää lupaavalle

Team Botniassa on alettu viime vuoden puolella selvittää, millainen kilpailukykytekijä LNG kaiken kaikkiaan on. Tornion yleiskaavassa Outokummun vieressä on olemassa teollisuuden laajentumisalue.

– Aloimme keväällä selvittää LNG:n tuomia liiketoimintamahdollisuuksia ja tarkastelemme myös sitä, minkälaisia edellytyksiä meillä on jatkossa lähteä viemään sen alueen suunnittelua eteenpäin.

Kujala muistuttaa, että Pori ja Tornio ovat tällä hetkellä maan ainoat kaupungit, jotka pystyvät hyödyntämään vihreän energian kilpailukykyä.

– Tähänhän on pakko tarttua, katsotaan mitä se kortti Torniolle sitten tuo.

Tulevaisuuden verhoa Kujala ei sen tarkemmin ryhdy raottamaan, mutta sen verran hän kuitenkin paljastaa, että yritysten kanssa on runsaasti erilaisia kehityshankkeita vireillä.

– Hankkeet liittyvät kansainvälistymiseen, tuotekehitykseen sekä perinteisempiin halli-investointeihin eli aika paljon semmoista tekemisen meininkiä.

– Matkailu on toimialana tällä hetkellä kaikista suurin, jos mietitään volyymeja, minkälaisia investointeja on tulevaisuudessa tulossa, Kujala lisää.

Lue seuraavaksi