Sipilä: Paketti vielä vajaa – "Kokonaisuus ei riitä siihen, että myös veronalennukset voitaisiin toteuttaa"

Hallitus ja työmarkkinaosapuolet keskustelivat neuvotellusta kilpailukykypaketista tiistaiaamuna. Pääministeri Juha Sipilä kuvaili käytyä keskustelua hyvähenkiseksi.

Juha Sipilä ja Alexander Stubb.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kommentoi työmarkkinajärjestöjen saavuttamaa neuvottelutulosta Kesärannassa.

Työmarkkinaosapuolten neuvotteluratkaisu niin sanotusta kilpailukykypaketista on erittäin positiivinen askel eteenpäin, toteaa pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Hallitus ja työmarkkinaosapuolet kokoontuivat keskustelemaan neuvotellusta sopimuksesta tänään tiistaiaamuna.

Osapuoletkin ovat ajatelleet, että tämä on prosessi, joka tulee jatkumaan.

Juha Sipilä

Osapuolet kävivät sopimuksen tarkkaan läpi, Sipilä kertoi tapaamisen jälkeen. Hän kuvaili käytyä keskustelua hyvähenkiseksi ja hyödylliseksi.

Sipilän mukaan tapaamisessa sovittiin, että osapuolet käyvät vielä tarkentavia keskusteluja siitä, mihin paketti johtaa julkisessa taloudessa. Toinen iso kokonaisuus, jota käytiin läpi, oli paikallinen sopiminen.

– Kävimme läpi myös sitä, mikä se Suomen sopimusmalli nyt on. Siitä saatiin tarkentavaa tietoa.

"Tämä on prosessi, joka tulee jatkumaan"

Sipilältä kysyttiin, onko hän yhä sitä mieltä, että paikallinen sopiminen on kirjoitettu neuvottelutulokseen liian löyhästi.

– Todettiin yhdessä, että tämä on tietynlainen alaraja, mikä tuossa sopimuksessa on. Joka tapauksessa osapuoletkin ovat ajatelleet, että tämä on prosessi, joka tulee jatkumaan. Tulemme nyt hallituksen puitteissa käymään läpi, onko se riittävää, mikä tuohon paperiin on kirjattu, ja mikä tämä kokonaisuus on, hän vastasi.

Sipilän mukaan on selvää, että kilpailukykypaketin osuus korvaa hallituksen omat kilpailukykytoimet.

Onko hallitus sitoutunut luopumaan puolentoista miljardin euron leikkauksista ja veronkiristyksistä ja tuomaan veronkevennyspaketin?

– Siinä edetään hallitusohjelman mukaisesti. Juuri tätä laskemme yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa ja vertaamme laskelmiamme.

– Mutta eihän tämä kokonaisuus riitä siihen, että myös veronalennukset voitaisiin toteuttaa. Tämä paketti on vielä vajaa. Juuri tästä keskustelimme pitkään, Sipilä sanoi.

Stubb: Etenemme rauhassa, laskemme kaikki luvut oikein

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan asiassa edetään nyt rauhassa.

Laskemme kaikki luvut oikein. Sen jälkeen teemme yhdessä päätöksen.

Alexander Stubb

– Lähdemme liikkeelle siitä, mikä ontämän paketin kokonaisvaikutus julkiseen talouteen ja työllisyyteen. Sanomattakin on selvää, että mitä pidemmälle mennään, sen paremmin se vastaa myös 72 prosentin tavoitetta ja neljän miljardin tavoitetta.

– Jos pystymme vuonna 2017 todentamaan, että kokonaispaketti pitää sisällään 0,5 prosenttia BKT:hen, silloin pystymme tulemaan vastaan veronkevennyksin ja perumaan lisäsopeutustoimet, Stubb sanoi tiedotusvälineille.

Jos paketti jää vajaaksi, "sen varmemmin joudumme valitettavasti" tekemään lisäsopeutustoimia, hän jatkoi.

On päästy monissa asioissa iso harppaus eteenpäin.

Jari Lindström

– Etenemme tässä aivan rauhassa. Laskemme kaikki luvut oikein. Sen jälkeen teemme yhdessä päätöksen, Stubb kertoi.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) sanoi olevansa tyytyväinen siihen, että sopimisen kulttuuri kukoistaa Suomessa edelleen.

– On päästy monissa asioissa todella iso harppaus eteenpäin, Lindström totesi.