Älä syytä robotti-imuria tehottomuudesta, jos talo on täynnä tavaraa

Nykyiset robotti-imurit kykenevät lähinnä ylläpitosiivoukseen, mutta tulevaisuudessa tutkija uskoo niiden syrjäyttävän perinteisen letkuimurin. Teknologia lisääntyy vähitellen kotitalouksissa ja hinnat tulevat alas.

tekniikka
Kaksi koiraa ja robotti-imuri.
Juha Kauppisen perhoskoirat Mocca ja Coco katselivat robotti-imuria ensin kummissaan, mutta sopeutuivat siihen nopeasti.Juha Kauppinen

Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa uskoo, että robottiteknologinen tuotekehitys lisääntyy kotiltalouksissa ja nyt on otettu vasta ensiaskeleet. Tarjonta on vielä pientä ja hinta rajoittaa ostamista.

– Uskon, että robotti-imurit voivat jatkossa olla jopa letkuimurien korvaajia. Ikkunanpesu- ja lattianmoppausrobotit eivät vielä korvaa ihmisen työtä, mutta varmasti tulevaisuudessa nämäkin laitteet ovat sen hintaisia, että ne ovat monien saavutettavissa, Marjomaa sanoo.

Kameroita, led-tunnistimia ja ultraääntä

Marjomaa kertoo, että robotti-imurin hinta kertoo jonkin verran sen tekniikasta. Viidenkympin imuri on yksinkertaisempi kuin 1 000 euron imuri, joka pystyy jo määrittelemään tilan ja sen esteet kameroiden tai sensorien avulla.

Marjomaan mukaan tekniikka on jo hyvin hienoa, eli esimerkiksi imurointiteho voi säätyä sen mukaan, millainen lattiapinta on tai minkä verran lattialla on pölyä. Akustinen tunnistin mittaa lian määrää ja esteitä.

– Halvimmissakin robotti-imureissa löytyy jo tekniikkaa, joka tunnistaa edessä olevia esteitä. Joissakin on kameroita, led-tunnistimia tai jopa ultraääntä, Marjomaa kertoo.

Ei korvaa koko siivousta

Kajaanilainen Juha Kauppinen hankki robotti-imurin muutama vuosi sitten. Maalla asuvassa perheessä on kaksi perhoskoiraa, jotka tuovat tassuissaan hiekkaa sisälle.

– Meidän imurimme pystyy imuroimaan puolet suuresta olohuoneestamme ja sen jälkeen akku on loppu. Lataaminen kestää parisen tuntia, Kauppinen harmittelee.

Jos hän voisi kehittää robotti-imurin, hän suunnittelisi siitä nykyistä suuremman ja tehokkaamman, jotta kaikki pölyt ja hiekat lähtisivät varmasti.

– Kyllähän tällä nykyisellä hiekka ja koirankarvatkin lähtevät, mutta koko siivousta se ei valitettavasti vielä korvaa, Kauppinen naurahtaa.

Älä jätä touhuamaan yksin

Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa vahvistaa, etteivät nykyiset robotti-imurit pysty täyssiivoukseen, vaan lähinnä ylläpitosiivoukseen. Robotti-imuri ei edelleenkään puhdista kunnolla nurkkia.

– Jos asunnossa on räsymattoja tai hapsuisia mattoja, harva robotti selviytyy, vaan yleensä ne juuttuvat, Marjomaa sanoo.

Hän kertoo, että eläintalouksissa robotti on saattanut ottaa lemmikin ruokakupin ja levitellä ruuat ympäri asuntoa.

Robotti-imuri ei nostele johtoja tai mattoja, vaan se tekee vain imurointityön.

Tarja Marjomaa

– Jos lemmikki oksentaa tai ripuloi, on huono yhdistelmä jättää se keskenään robotti-imurin kanssa, Marjomaa varoittaa.

Hän muistuttaa, että ennen kuin haukkuu robotti-imurinsa tehottomaksi, kannattaa katsoa tilan kalustamista. Tilan voi ehkä kalustaa uudelleen, jotta imuri selviytyy paremmin urakastaan.

– Robotti-imuri ei nostele johtoja tai mattoja, vaan se tekee vain imurointityön. Vaatii kuluttajan panostusta, että päästään hyvään lopputulokseen, Marjomaa sanoo.