Kainuulaisten liikuttaja jäisi jo maskotiksi – "Vastuunottajia ei ole"

Matalan kynnyksen kuntoilutapahtumia on Kajaanissa järjestetty runsaan parinkymmenen vuoden ajan. Tapahtumissa on juostu, hiihdetty ja kävelty ilman säävarausta pääasiassa yhden miehen ansiosta.

Kajaani
Kainuun 50 aktiivisinta: Haastattelussa Niilo Härkönen
Kainuun 50 aktiivisinta: Haastattelussa Niilo Härkönen

Ilman kajaanilaista Niilo Härköstä olisi moni matalan kynnyksen liikuntatapahtuma Kajaanissa jäänyt järjestämättä. Härkönen perusti 25 vuotta sitten TekU:n eli Tekniikan Urheilijat - Kajaani yhdistyksen (siirryt toiseen palveluun). Hän on toiminut koko ajan yhdistyksen aktiivisena ja vastuullisena vetäjänä.

TekU on järjestänyt vuosittain useita kuntoilutapahtumia, kuten Tunnin Taipaleen, Hyvä Kajaanin Vartin, KekriJotoksen sekä Vimpelinvaaran ja Pöllyvaaran maastohölkät.

Sunnuntaina 7. helmikuuta juhlittiin TekU:n vuosipäivää Suksi Kieronmäkeen -tapahtuman muodossa. Tapahtuma noudatteli perinteitä, eli pakkasrajaa ei ollut.

– Enimmillään hiihtäjiä on ollut 750 ja vähimmillään neljä, kun oli 30 astetta pakkasta, naurahtaa Niilo Härkönen.

Myös muiden tapahtumien osallistujamääriin vaikuttavat sääolot. Tämä ei kuitenkaan haittaa järjestäjiä.

– Meillä ei ole rajoja, koska emme kilpaile, joten kaikki kelit käyvät.

Tapahtumien järjestäminen ei kyllästytä

Kajaanin kaupunki on huomioinut TekU:n toiminnan koko kaupunkia liikuttavana terveystoimintana ja jakanut tästä yhdistykselle tunnustuspalkintoja useamman kerran. Käytännössä Härkönen on järjestellyt kaikki tapahtumat yksin mainostuksesta tuloksiin ja palkintojen hankinnasta lehtijuttuihin, mutta hän ei ole kuitenkaan kyllästynyt.

– Mukavaahan tämä on, sillä tapahtumiin osallistuvat ihmiset ovat tosi mukavia. Tulevaisuuden ja jatkon kannalta on hyvä, että meillä on käynnissä hyvä yhteistyö Kajaanin ammattikorkeakoulun matkailun kanssa. Toivottavasti ensi vuonna saamme sen sille mallille, että he jatkavat ja itse toimin maskottina. Siihen varmasti vielä kelpaan, hymähtää Härkönen.

Kajaanilainen Niilo Härkönen (Kainuun aktiivisimmat)
Niilo Härkönen.Julia Sieppi / Yle

Pari vuotta sitten eläköityneellä aktiivisella kuntoilijalla on tavoite olla toiminnassa mukana 77-vuotiaaksi saakka.

– Siinä on kuitenkin se riski, että jos sattuu jotakin, niin sitten se menee, kun ei ole jatkajia ja vastuunottajia. Mukavia työntekijöitä on, jotkut ovat jopa kysyneet, että pitääkö maksaa jäsenmaksu, jotta saa tulla talkoisiin. Silti vastuunottajia ei ole, kertoo hiihtokierrokselle starttaava Niilo Härkönen.

Härkönen on yksi niistä viidestäkymmenestä kainuulaisesta, jotka valittiin Kajaanin Nuorkauppakamarin yleisöäänestyksessä kaikkien aikojen aktiivisimmiksi kainuulaisiksi. Yle Kajaani esittelee yhden valitun kerran viikossa vuonna 2016.