1. yle.fi
  2. Uutiset

Kranaatit iskeytyivät varusmiesten lähelle – Puolustusvoimat tuomittiin korvauksiin

Sodankylässä vuoden 2013 toukokuussa pidetyssä ampumaharjoituksessa loukkaantui useita varusmiehiä, kun kolme tykkiä oli suunnattu väärin. Käräjäoikeus jätti rankaisematta kaksi syytettynä ollutta Puolustusvoimien työntekijää.

varusmiehet

Kainuun käräjäoikeus on tuominnut Suomen valtion ja Puolustusvoimat maksamaan korvauksia varusmiehille, jotka saivat vammoja Kainuun Tykistörykmentin ampumaharjoituksessa Sodankylän Rovajärvellä toukokuussa 2013.

Virheellisesti suunnattujen tykkien vuoksi kolme kranaattia päätyi aiotusta maalista 1 500 metriä sivuun ammunnan tulenjohtopaikan lähelle.

Suurimmat korvaukset saa varusmies, joka oli vain 19 metrin päässä kranaatin iskemäpaikasta. Hän oli lentänyt paineaallon takia ilmaan, ja hänen ympärillään oli lentänyt pään kokoisia kiviä. Miehelle aiheutui voimakas traumaperäinen stressireaktio, keskivaikea masennus sekä kuulovamma ja tinnitus.

Puolustusvoimat joutuu maksamaan hänelle psyykkisen tilan häiriintymisen aiheuttamasta tilapäisestä haitasta 10 000 euroa sekä alentuneen kuulon ja tinnituksen aiheuttamasta tilapäisestä haitasta 1 500 euroa.

Korvauksia muun muassa kivusta, särystä ja traumaperäisestä stressihäiriöstä saa yhteensä viisi varusmiestä. Puolustusvoimat maksaa myös korvauksia saaneiden varusmiesten oikeudenkäyntikulut, yhteensä noin 24 000 euroa.

Käräjäoikeuden mukaan syytettynä olleet kaksi Puolustusvoimien työntekijää toimivat huolimattomasti ja syyllistyivät vammantuottamukseen ja tuottamukselliseen palvelusrikokseen. Heidät jätettiin tuomitsematta rangaistuksiin, koska teot olivat vähäisiä ja niistä on kulunut pitkä aika.

Molemmat syytetyt kiistivät menetelleensä huolimattomasti. Toinen syytetyistä ei ole enää Puolustusvoimilla töissä.

Lue seuraavaksi