1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Tämä on meidän elämäämme" – lukiolaiset taistelevat päättäjiä vastaan

Kiimingin lukion tulevaisuus on uhattuna Oulun uusissa lukioverkkosuunnitelmissa. Nuorten mukaan päättäjät eivät ole kiinnostuneita kuin säästöistä ja rahasta.

Kotimaan uutiset
Kiimingin lukion äidinkielen tunti.
Yle

Karu esimerkki päättäjien kiinnostuksesta Kiimingin lukiota kohtaan saatiin syksyllä, kun opiskelijat kutsuivat Oulun valtuutetut tutustumaan kouluun.

Ehkä ne ei halua tietääkään meistä, niin koulu on helpompi lakkauttaa.

Katariina Lehtonen

– Vain yksi valtuutettu vaivautui paikalle. Ehkä ne ei halua tietääkään meistä, niin koulu on helpompi lakkauttaa, toteaa abiturientti Katariina Lehtonen.

Myös oppilaskunnan puheenjohtaja Minna Laamanen harmittelee päättäjien asennetta.

– Kyllähän se turhauttaa, kun itse tekee tosissaan töitä ja taistelee lukion puolesta mutta päättäjät eivät tunnu välittävän asiasta.

"Tämä on meidän elämää"

Kiimingin lukiossa on noin 250 oppilasta ja parikymmentä opettajaa. Tiiviin tuntuiseen kouluyhteisöön kuuluvat myös muut työntekijät.

Minnan ja Katariinan jutustelussa vilahtelevat niin keittäjät, siivoojat kuin sihteeritkin, jotka ovat muistaneet nuoria ja joita on muistettu eri tilanteissa.

– Sihteerikin on kuin meidän oma psykologi, jonka kanssa voi jutella muistakin kuin vain kouluasioista, naurahtaa Katariina Lehtonen.

Minna Laamasen mukaan päättäjien pitäisi tietää mistä he päättävät.

Emme taistele vain itsemme, vaan myös tulevien lukiolaisten ja koko Kiimingin puolesta.

Minna Laamanen

– Tämä on meidän elämää, eikä päättäjien pitäisi säästää meistä nuorista, jotka ovat tulevan uuden yhteiskunnan rakentajia.

– Se on varmasti helppo tuolta keskustasta katsoa, että reuna-alueen koulut voi lopettaa mutta me rakastamme elää reunalla, Katariina Lehtonen jatkaa.

"Taistelu jatkuu"

Kiimingin lukiossa on kaikkea muuta kuin luovutettu. Taistelu jatkuu niin koulun kuin Kiiminginkin puolesta, vakuuttaa Minna Laamanen.

– Lukiolla on valtava merkitys koko kyläyhteisölle. Emme taistele vain itsemme, vaan myös tulevien lukiolaisten ja koko Kiimingin puolesta.

– Meillä on kauhea taistelutahto ja toivo elää niin kauan kuin lukion lakkauttamisesta ei ole päätetty, Laamanen toteaa.

Lue seuraavaksi