Lisää mutkia Kittilä-jupakkaan: Kolme rikoksesta epäiltyä ei jäävännyt itseään

Kittilän entisen kunnanjohtajan potkuihin liittyvä vyyhti voi mutkistua lisää. Osa Kittilän valtuuston maanantaisista päätöksistä saattaa mennä nurin muotovirheen vuoksi. Kolme keskustan kunnanvaltuutettua oli päättämässä ex-kunnanjohtajaan liittyvistä pykälistä maanantaina, vaikka he ovat epäiltyinä virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Kotimaa
Kittilän kunnanvaltuutettu ja kunnanhallituksen jäsen Susanna Kantola (kesk.) vasemmalla valtuuston kokouksessa 29.2.2016.
Kittilän kunnanvaltuutettu ja kunnanhallituksen jäsen Susanna Kantola (kesk.) vasemmalla valtuuston kokouksessa 29.2.2016.Perttu Ruokangas / Yle

He ovat Susanna Kantola (kesk.), Mika Kuusela (kesk.) ja Vuokko Mäntymaa (kesk.). Lisäksi pykälien käsittelyn ajan oli läsnä varavaltuutettu Veli-Matti Junnola (kesk.), joka oli ex-kunnanjohtajan potkuja valmistelleen tilapäisen valiokunnan puheenjohtaja.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Inkeri Yritys (vas.) kysyi Kantolalta tämän esteellisyydestä, koska Kantola oli aiemmin kunnanhallituksessa jäävännyt itsensä ex-kunnanjohtajan potkuihin liittyvissä asioissa vedoten meneillään oleviin poliisitutkintoihin. Nyt Kantola ei pitänyt itseään esteellisenä ja jäi valtuustosaliin.

Valtuusto äänesti Kantolan esteellisyydestä. Äänin 14-5, yksi tyhjää, valtuusto päätti, että Kantola ei ole esteellinen. Muiden päättäjien esteellisyydestä ei äänestetty.

Yritys kysyi myös Junnolalta tämän esteellisyydestä. Junnola ilmoitti, ettei ole esteellinen. Mäntymaa oli samaa mieltä omasta esteellisyydestään, Kuusela ei puhunut asiasta mitään.

Keskusrikospoliisi epäilee kaikkiaan 23 Kittilän kunnanvaltuutettua virkavelvollisuuden rikkomisesta, joka liittyy Anna Mäkelän irtisanomiseen marraskuussa 2014. Suurin osa tutkinnan kohteena olevista valtuutetuista jääväsi itsensä pykälien käsittelyn ajaksi maanantaina.

Poliisitutkinta on yhä kesken. Valtuusto päätti maanantaina valittaa potkuista korkeimpaan hallinto-oikeuteen.