1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ammatinvalinta voi olla näinkin helppoa: lääkikseen, kauppikseen tai oikkikseen

Yhdeksäsluokkalaiset valitsevat yhteisvalinnassa tulevaisuutensa suuntaa. Osalle suunta on selvillä ja rima korkealla. Suurin osa teineistä kuitenkin päättää ammatinvalintansa myöhemmin.

Kotimaan uutiset
Ysiluokkalaiset Divine Sentana, Hilda Lintula, Emilia Ikonen ja Tarja Chkiperova. Takana seisoo OPO Hans Kankkonen.
Ysiluokkalaiset Divine Sentana, Hilda Lintula, Emilia Ikonen ja Tarja Chkiperova. Takana seisoo OPO Hans Kankkonen.Antti Haavisto / Yle

Yhdeksäsluokkalaiset ratkaisevat tulevaisuuttaan parhaillaan yhteishaussa. Vaasassa Merenkurkun koulun opinto-ohjaaja Hans Kankkonen on osaltaan vastuussa koulun yli sadan yhdeksäsluokkalaisen valinnoista.

– Yhteishakua harjoitellaan oikeaa yhteishakua vastaavan demohaun avulla. Ennen varsinaisen haun alkamista lähes kaikille reilulle sadalle ysiluokkalaiselle on selvää, mihin tulevat hakemaan. Muutama vielä vähän empii, mutta vaihtoehtoja ovat hekin miettineet ja nyt ne pitää vaan laittaa järjestykseen.

Ammatillisen koulutuksen suosikkialat vaihtelevat lähes vuosittain.

– Kolmisen vuotta sitten ammatillinen koulutus veti hyvin. Viimeiset kaksi vuotta lukio on taas kasvattanut suosiotaan. Ammateista lähihoitaja on ehdoton suosikki. Sen jälkeen metalli-, putki- sekä sähköala ovat olleet suosittuja tänä vuonna, Kankkonen sanoo.

Lukio säilyttää suosionsa vuodesta toiseen

Lukioon hakevillakin vaihtoehtoja on useita.

– Olen lähdössä IB-lukioon. Lukion jälkeen menen yliopistoon ja haluan valmistua lääkäriksi. Olen nelivuotiaasta asti halunnut lääkäriksi. Se näyttää tosi hauskalta telkkarissa ja kun käy itse lääkärissä ja näkee mitä ne tekee, sanoo yhdeksäsluokkalainen Divine Sentana.

Myös Hilda Lintala on ajatellut lääkärin ammattia, mutta lukion jälkeinen aika ei ole vielä lopullisesti hahmottunut.

– Mulla on kolme vaihtoehtoa: lääkikseen, kauppikseen tai oikkikseen.

Tarja Chkiperovan haku sen sijaan suuntautuu kotikaupungin ulkopuolelle.

– Haen Tampereen klassilliseen lukioon luonnotiedelinjalle, sen jälkeen yliopistoon ja haaveissa on työpaikka biolääketiedealalla tai lääkärinä. En ole vielä varma. Biolääketieteestä olen lukenut kirjoista ja se on varsin uusi tieteenala, mutta siinä saa tehdä tutkimuksia joilla voi kehittää ihmiskuntaa ja auttaa ihmisiä laajemmin eikä vaan parantaa, Chkiperova sanoo.

Teineillä rima on korkealla ja OPO neuvoo

Haastattelemamme ysiluokkalaisten urahaaveet ovat selkeitä ja rima korkealla. Tavoitteet ovat kuitenkin opinto-ohjaajan mielestä realistisia.

– Jos tytöt jaksavat vaan lukiossa tehdä työtä, niin tavoitteet ovat täysin realistisia. Aina on ollut nuoria, jotka tietävät hyvin varhaisessa vaiheessa mitä tahtovat, mutta edelleenkään suurin osa lukioon menevistä ei vielä tiedä mihin lukion jälkeen aikovat suuntautua, Hans Kankkonen sanoo.

Tulevalta ammatilta nuoret odottavat työssä viihtymistä ja hyvää palkkausta, sekä ennen kaikkea arvostusta.

– Tärkeää on, että itse arvostaa sitä työtä, mitä tekee. Jokaisella työllä on mielestäni joku tärkeä merkitys täällä yhteiskunnassa, yhdeksäsluokkalainen Hilda Lintula pohtii.

Lue seuraavaksi