Ranskassakin väännetään työlaista – kadun valta on kuitenkin Suomea suurempi

Ranskassa hallitus on joutunut puolustuskannalle ajamansa työlakiuudistuksen takia. Uudistus helpottaisi työntekijöiden irtisanomista ja lisäisi joustoa työehtoihin – tarkoituksenaan sitkeästi korkeana pysyttelevän työttömyyden taittaminen. Vasemmistohallitus on kuitenkin joutunut ottamaan lain valmistelussa aikalisän, kun kasvava joukko kansalaisia vaatii koko hankkeen hautaamista.

Yle maailmalla
Opiskelijoita Pariisissa, istumassa pienen suihkulähteen äärellä.
Jotkut ennakoivat, että työlakiuudistus saattaa laukaista Ranskassa vuoden 2006 opiskelijamellakoiden kaltaisen kansanliikkeen.Juha Nurminen

Jos työlainsäädännön muuttaminen ei ole Suomessa yksinkertaista, niin ei se ole sitä Ranskassakaan.

Maan sosialistihallitus valmistelee parhaillaan muutoksia liian jäykkänä pidettyyn työlakiin, mutta on saanut vastaansa ison ja vihaisen kansanliikkeen. Yksi vastustajista on 27-vuotias Pariisin esikaupungissa asuva Julie.

– Työlakia voisi varmaan kehittää, mutta tämä ehdotus tähtää ainoastaan työntekijöiden aseman heikentämiseen. Se ei ole reilua, toimeentuloa kun on muutenkin vaikeaa raapia Pariisin hinnoilla kasaan, Julie sanoo.

Ironista kyllä, Julie edustaa juuri sitä kansanosaa, jonka asemaa Ranskan hallitus vakuuttaa uudistetulla lailla parantavansa. Irtisanomisten helpottaminen ja nykyistä joustavampi työaika kun kuulemma houkuttelisivat yrityksiä rekrytoimaan, minkä puolestaan toivottaisiin parantavan etenkin nuorten aikuisten työllisyyttä.

Ranskassa työntekijöiden irtisanominen on selvästi kalliimpaa ja vaikeampaa kuin esimerkiksi Suomessa.

Eikö olisi hyvä asia, jos esimerkiksi koville erorahoille asetettaisiin laissa jonkinlainen yläraja? Julie ei ole vakuuttunut.

– Työpaikkojen syntymisellä on perusteltu viime aikoina vaikka mitä, eikä niitä duuneja silti näy, hän toteaa lakonisesti.

Ranskassa työntekijöiden irtisanominen on selvästi kalliimpaa ja vaikeampaa kuin esimerkiksi Suomessa.

Ammattiliitot, opiskelijat ja bloggaajat uhkaavat laajoilla protesteilla

Julie on allekirjoittanut työlakiuudistusta vastustavan nettiadressin, joka on kerännyt lyhyessä ajassa jo yli 800 000 nimeä. Allekirjoittajat vaativat koko uudistuksen perumista.

– Ei riitä, että lakiesitykseen tehdään muutoksia. Jatkamme kampanjointia, kunnes tämä työlain uudistus on kuopattu kokonaan, sanoi nettikampanjan alulle pannut Caroline De Haas uutiskanava BFMTV:n haastattelussa.

Työlakiuudistuksen vastaiseen, äänekkääseen kampanjaan on liittynyt viime päivinä myös useita suosittuja videobloggaajia ja bloggaajia, jotka kehottavat nuoria seuraajiaan vastarintaan. Lisäksi ammattiliitot aikovat järjestää ensi viikolla kymmeniä lakimuutosta vastustavia mielenosoituksia eri puolilla maata.

Pääministeri Manuel Valls onkin ilmoittanut ottavansa parin viikon aikalisän lain valmisteluun. Perääntymisestä tai tekstin pehmentämisestä ei ole hänen mukaansa kuitenkaan kyse.

– Pyrimme ainoastaan oikaisemaan muutamia väärinkäsityksiä ennen lakiesityksen käsittelyn alkua, pääministeri totesi.

Hallituksen pelkona opiskelijamellakoiden toisinto

Helppoa vastapuolen vakuuttaminen ei tule olemaan. Uudistettua työlakia kun vastustaa koko laitavasemmisto sekä myös osa pääministeri Vallsin omasta sosialistipuolueesta. Osa puoluetovereista on syyttänyt lakia valmistelevia ministereitä vasemmiston periaatteiden myymisestä.

Toisaalta perääntyminen näyttäisi heikolta ja antaisi valtaan pyrkiville oikeistopuolueille taas yhden paikan syyttää hallitusta saamattomuudesta.

Työttömyyden vähentäminen on presidentti François Hollanden suurin vaalilupaus, jonka lunastamisella alkaa olla kova kiire. Presidenttikauden lähestyessä loppuaan huitelee työttömyys sitkeästi yli kymmenessä prosentissa.

Helpotusta ei ole heti näköpiirissä. Korkean työttömyyden lisäksi Ranskaa kun yhdistää Suomeen sekin, ettei maista kumpikaan ole päässyt mukaan Euroopan orastaan talouskasvuun.

Valmiiksi epäsuositun hallituksen kauhukuvissa siintää kuitenkin vuoden 2006 suurten opiskelijamellakoiden kaltainen liikehdintä, joka sai tuolloin alkunsa juuri työlain muutosyrityksestä.

Kadun valtaa ei pidä Ranskassa aliarvioida.