yle.fi-etusivu

Pakkanen ja routa pelastivat metsätyöt: "Moneen viime vuoteen verrattuna parempi talvi"

Metsätyöt sujuvat nyt selvästi viime vuosia paremmin. Kaksi edellistä leutoa talvea ovat olleet puunkorjuun ja -kuljetusten kannalta vaikeita, koska pehmeä maa ei kantanut raskaita koneita.

Kotimaa
Lumen verhoama puupino, taustalla oksia lumella hakkuun jäljiltä.
Juha Kemppainen / Yle

Lohtajalainen Jukka Leskelä on tehnyt karjankasvatuksen ohessa metsätöitä 14 vuotta. Vuodet ovat opettaneet, että töiden eteneminen etenkin pehmeämmillä alueilla on pitkälti sään armoilla.

Tämän talven tilannetta helpottivat alkuvuoden kovat pakkaset.

– Tämä on moneen viime vuoteen verrattuna parempi talvi. Nyt metsänpohjat ovat jäässä, ja nyt pystytään työskentelemään pehmeämmässäkin maastossa, metsäkoneurakoitsija toteaa.

Alku hankala myös tänä vuonna

Märkä syksy ja jouluun asti jatkunut leuto sää jarruttivat aluksi metsätöitä myös tänä vuonna. Pehmeä maa ei kantanut raskaita koneita.

Tammikuun pakkasjakso käänsi suunnan ja toi mukanaan loistavat korjuukelit, toteaa Keski-Pohjanmaan metsänomistajien liiton metsäpäällikkö Pentti Etelämäki.

Nyt tiet kestävät. Ne ovat kuin rautateitä eikä mitään ongelmaa ole.

Pentti Etelämäki, metsäpäällikkö

– Maassa oli paljon kosteutta, kun tuli lunta ja kovat pakkaset. Tämän vuoksi routa on todella paksu ja kestää pitkälle, hän arvioi.

Hyvä korjuutahti vaikuttaa jatkuvan reilun kuukauden, parhaassa tapauksessa kaksi. Myös tiet kantavat.

– Keski-Pohjanmaalla metsätiet ovat ihan hyvät. Toki ne rasittuvat tämmöisinä syksyinä ja parin edellisen kaltaisina talvina. Nyt tiet kestävät: ne ovat kuin rautateitä eikä mitään ongelmaa ole, Etelämäki sanoo.

Hinta alhaalla

Etelämäen mukaan puumarkkinoilla on hyvä tilanne siinä mielessä, että puuta menee kaupaksi. Sitä varjostaa kuitenkin ylitarjonta.

– Hintataso ei ole metsänomistajaa tyydyttävä. Ylitarjontaa on ollut viime vuosina. Puukauppaa on käyty oikeastaan vain keväällä kuukauden ja syksyllä ehkä pari kuukautta – muut kuukaudet ovat hiljaiseloa, jolloin korjataan vain ostettuja kohteita.