1. yle.fi
  2. Uutiset

Jihadisti oikeudessa Timbuktun kulttuuriaarteiden tuhoista

Kansainvälinen rikostuomioistuin käsittelee ensimmäistä kertaa historiallisten monumenttien hävittämistä. Syyttäjien mukaan islamistitaistelija aiheutti Afrikan kulttuuriperinnölle peruuttamatonta tuhoa.

Ulkomaat
Yleiskuva aavikkoisesta Timbuktusta.
Aavikkoinen Timbuktu, jossa islamistit ovat tuhonneet Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvia hautamuistomerkkejä.Evan Schneider / EPA

Haagin kansainvälisessä rikostuomioistuimessa ICC:ssä on alkanut ensimmäinen kuuleminen, joka koskee maailmanlaajuisesti merkittävien kulttuuriaarteiden tuhoamista.

Kyse on Malissa sijaitsevan historiallisen Timbuktun kaupungin historiallisista monumenteista. Islamistikapinallisten johtajaksi syytetyn malilaismiehen epäillään olleen mukana tuhoamassa yhdeksää 1400- ja 1500-luvuilla rakennettua mausoleumia sekä Sidi Yahia -moskeijaa kesällä 2012.

Sidi Yahya -moskeijan minaretti Timbuktussa. Timbuktu on yksi UNESCOn maailmanperintökohteista.
Sidi Yahya -moskeijan minareetti Timbuktussa. Evan Schneider / YK / EPA

Syyttäjien mukaan epäilty oli johtajana Ansar Dine -liikkeessä, joka toimi Malissa yhteistyössä Pohjois-Afrikan al-Qaidan kanssa. Islamistit valtasivat Timbuktun Malin sotilasvallankaappauksen jälkeen vuonna 2012.

Timbuktussa miehen epäillään antaneen monumenttien tuhoamiskäskyn ja osallistuneen myös itse tuhotyöhön.

Vaikka tarunhohtoinen Timbuktu oli kukoistusaikoinaan islamilaisen oppineisuuden keskus, kaupungin vallanneet jihadistit pitivät historiallisia rakennuksia epäjumalien palvontapaikkoina.

Epäilty on ensimmäinen, joka on tuotu ICC:n eteen vastaamaan Malin väkivaltaisuuksista.

Syyttäjä muistutti Isisin tuhotöistä

Tiistaina alkaneessa istunnossa pyritään selvittämään, onko tuomarien mielestä riittävästi näyttöä varsinaisen oikeudenkäynnin aloittamiseksi.

Tuomioistuimen pääsyyttäjä Fatou Bensouda totesi Haagissa, että uskonnollisen ja kulttuuriperinnön tuhoaminen on määritelty sotarikokseksi kansainvälisen rikostuomioistuimen perustamissopimuksessa.

– Meidän on vastustettava yhteisen perintömme tuhoamista, Bensouda sanoi.

Hän vertasi Timbuktun hävitystä Isisin ja Talibanin tuhotöihin. Terroristijärjestö Isis on tuhonnut arvokkaita muinaiskohteita Syyriassa ja Irakissa, Taliban puolestaan tuhosi Afganistanissa Bamiyanin kuuluisat buddhapatsaat.

Haagiin asti viety Timbuktun tapaus on saanut osakseen myös arvostelua.

Esimerkiksi kansainvälisen ihmisoikeusjärjestön FIDH:n mielestä ei riitä, että malilaismiestä syytetään kulttuuriaarteiden tuhoamisesta. Järjestö vaatii miehelle syytteitä myös muun muassa Timbuktussa tehdystä seksuaalisesta väkivallasta.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi