Koe uusi yle.fi

Kotoutumiskoulutukseen jonoa – todellinen tilanne paljastuu syksyllä

Pohjois-Pohjanmaalla maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksia on lisätty ja ryhmiä suurennettu. Kun viime vuonna saapuneet turvapaikanhakijat alkavat saada oleskelulupia, pitää heille pystyä järjestämään koulutuspaikka.

Kotimaa
Maahanmuuttaja opettelee lukemaan ja kirjoittamaan
Hannu Karjalainen / Yle

Maahanmuuttajien kotoutumiskoulutukset ovat ruuhkautumassa Pohjois-Pohjanmaalla. Vaikka kurssien määrää lisätään, odotusaika niille on venähtänyt kuukausilla, ja ryhmässä on jopa kymmenen opiskelijaa enemmän kuin viime vuonna.

– Tällä hetkellä Oulussa odotusaika koulutukseen on keskimäärin neljä kuukautta, muissa kunnissa pidempi, kertoo palvelujohtaja Mari Tuomikoski Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistosta.

Tänä keväänä Oulussa, Kuusamossa, Raahessa ja Ylivieskassa aloittaa seitsemän uutta ryhmää. Syksyn tilannetta voi vasta arvioida.

– Ennakoimme, että ryhmiä tulee olemaan enemmän kuin nyt keväällä. Niitä tarvittaisiin lisää vähintään 10, mikäli turvapaikanhakijat saavat oleskelulupia ja kuntapaikkoja Pohjois-Pohjanmaalle, Tuomikoski arvioi.

Lukemaan ja kirjoittamaan oppimista vieraalla kielellä

Osa ei ole ikinä elämässään lukenut eikä kirjoittanut.

Outi Heikkilä

Kotoutumisen keskiössä on kotoutumiskoulutus. Sinne päästääkseen maahanmuuttajien on osattava lukea ja kirjoittaa.

PSK-Aikuisopistossa luku-ja kirjoitustaidon ryhmiä on Oulussa käynnissä neljä. He edustavat useita eri kansallisuuksia, ainoa yhteinen kieli on vähäinen suomi.

– Osa ei ole ikinä elämässään lukenut eikä kirjoittanut. Nyt he opiskelevat näitä taitoja ensimmäistä kertaa, suomen kielellä. Osa on jonkin verran päässyt kotimaassaan koulun penkille, ja jotkut ovat jo toista kertaa tässä samassa koulutuksessa, kertoo koulutuspäällikkö Outi Heikkilä.

Alussa lähdetään kuvista ja kirjaimista liikkeelle.

Outi Heikkilä

Koulutuksen opetuskielenä on suomi. Sitä käytetään, vaikka ensin opiskelijat eivät ehkä ymmärrä sanaakaan.

– Alussa lähdetään kuvista ja kirjaimista liikkeelle. Pikkuhiljaa edetään sanoihin ja lauseisiin, kuten tässä ryhmässä on jo edetty, Heikkilä kertoo.

Koulutukset kaipaavat uudistusta

Kahdensadan päivän pituinen luku-ja kirjoitustaidon koulutus kuulostaa pitkältä. Heikkilän mukaan se ei ole ollenkaan sitä.

– Jos ajattelet, että pääsisit Kiinaan ja aloittaisit kielen opiskelun ihan nollasta, niin kaksisataa päivää on lyhyt aika. Luki-koulutuksesta ollaan 160 päivää koulussa ja 40 päivää työssäoppimisjaksolla, jossa kielitaitoa pääsee käytännössä harjoittamaan.

Sisältöihin ennakoidaan tulevan tiivistämistä ja myös toteuttamistapoihin on suunnitteilla muutoksia. Sisällöt ja kestot määrittää Opetushallitus.

– Päivät ovat seitsemän oppitunnin mittaisia, mikä on varmasti rankkaa jos ei ole ennen opiskellut. Ja kun opiskelukielenä on suomi, se vaatii keskittymiskykyä ja jaksamista. Hyvin he kuitenkin selviävät, ja opiskelevat ahkerasti, Heikkilä kertoo tämänhetkisestä tilanteesta.

Tavoitteena on kehittää verkkokoulutuksia sekä yhdistellä ammatillista koulutusta ja kielikoulutusta. Myös kielen oppimista työpaikoilla halutaan vahvistaa.

Ryhmäkoot ovat kasvaneet reilusti

Kaksikymmentä opiskelijaa ryhmää kohti alkaa olla aika tapissa.

Outi Heikkilä

Tämän vuoden alusta lähtien kotoutumiskoulutuksen ryhmäkoot ovat kasvaneet merkittävästi. Ryhmässä saattaa olla jopa yli 25 opiskelijaa. PSK-Aikuisopiston ryhmissä on enintään kaksikymmentä opiskelijaa.

– Meillä on aikaisemmin ollut Pudasjärvellä, Ruukissa ja Raahessa neljätoista tai kuusitoista opiskelijaa ryhmässä. Kaksikymmentä alkaa olla aika tapissa. Jos on kovin suuri ryhmä, niin mielestäni oppimistulokset kärsivät, sanoo Heikkilä.

Kuluvana vuonna kotoutumispalveluissa on ollut noin 1 000 maahanmuuttajaa, joista noin 600 on koulutuksissa.

Turvapaikanhakijat siirtyvät TE-toimiston asiakkaiksi sen jälkeen, kun he ovat saaneet oleskeluvan. Suurin osa viime vuonna saapuneiden luvista on vielä maahanmuuttoviraston käsittelyssä.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hyönteisruoka

Tiedätkö, mitä syömäsi sirkka on popsinut?

Tutkijat etsivät sopivaa ravintoa ötököille

Mainoskuvat

Presidentti olikin mainoskuvassa vain kasvoillaan – Kampanjan tilannut Pelastusarmeija: Ei kai kukaan tätä dokumenttikuvana pidä

Vanhustenhoito

Yksinhuoltajaäiti avasi kotinsa ovet mummoille – "Kuin minun omia äitejä"

Seksuaalirikokset

Oikeusministeri: Seksuaalirikosten rangaistuksia selvitetään jo – yksittäistapauksia en kommentoi