Dna-testi vahvisti: Ilomantsin ja Varpaisjärven saaliit eivät olleet koirasusia

Suomen riistakeskus teetti tutkimuksen kolmesta, väritykseltään erikoisesta eläimestä. Tutkimuksen mukaan kaadetut eläimet ovat yli 99,9 prosentin todennäköisyydellä puhtaita susia.

luonto
Kuvassa kaksi sutta seisoo talvimaisemassa  ja katsoo kuvan takareunaan.
Seppo Nykänen

Tammi-helmikuun vaihteessa Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa kaadetut eläimet ovat osoittautuneet tavallisiksi susiksi. Kentältä tulleiden eläinten alkuperää epäilevien yhteydenottojen vuoksi riistaviranomaiset halusivat selvittää, oliko kaadetuissa susissa mukana koiraa. Epäilyksen herätti eläinten erikoinen turkin ja kynsien väritys.

Suomen riistakeskus teetti nopeutetulla aikataululla Turun yliopistossa dna-tutkimuksen kolmesta sudesta, joista kaksi oli peräisin samasta laumasta Pohjois-Savosta Varpaisjärven Juudinsalolta ja yksi Pohjois-Karjalan Kelsimästä Ilomantsista. Tutkimuksen mukaan kaadetut eläimet ovat yli 99,9 prosentin todennäköisyydellä puhtaita susia.

Juudinsalon sudet ammuttiin 28. tammikuuta ja Kelsimän susi 1. helmikuuta.

Suomen Riistakeskuksen Pohjois-Savon riistapäällikkö Jouni Tanskasen mukaan susien värivaihtelu on jokseenkin tavallista. Nyt kaadettujen yksilöiden värisiä susia on tavattu myös aiemmin. Myös suden ja koirasuden ruumiinrakenteessa voi olla eroja.

Tanskasen mukaan dna-määrityksiä susista ei ole tehty aiemmin ainakaan Pohjois-Savon alueella. Koirasusia on löydetty Suomessa aiemmin ainakin Juvalla ja Kuhmossa.