Nuoret rattijuopot eivät halua apua – poliisin kokeilulla surkea alku

Päijät-Hämeessä on tarjottu alle 25-vuotiaille rattijuopumukseen syyllistyneille mahdollisuutta päihdehoitoon. Poliisin ja sosiaalipäivystyksen kädenojennus ei ole kiinnostanut nuoria.

liikennejuopumus
Poliisi puhalluttaa kuljettajaa
Yle

Nuoret rattijuopot eivät kaipaa tukea raitistumiseen. Päijät-Hämeessä on joulun jälkeen tarjottu alle 25-vuotiaille rattijuopumukseen syyllistyneille mahdollisuutta päihdehoitoon, mutta harva on ottanut avun vastaan.

Nuoria rattijuoppoja on jäänyt joulu–helmikuun välillä kiinni lähes 200, mutta heistä vain 12 on suostunut sosiaalipäivystyksen kautta tarjottuun tukeen.

Monen nuoren elämänhallinta on niin kadoksissa, että heitä ei kiinnosta saada apua.

Jouni Takala

– Määrä on ollut suuri pettymys. Näyttää siltä, että monen nuoren elämänhallinta on niin kadoksissa, että heitä ei kiinnosta saada apua, sanoo ylikomisario Jouni Takala Hämeen poliisista.

Nuoria päihdekuskeja aiempaa enempää

Nuorille rattijuopoille suunnattu Tie selväksi -hanke käynnistyi pilottina joulukuussa Päijät-Hämeessä. Tarkoituksena on ohjata alle 25-vuotiaat sosiaalityöntekijän luo ja tämän jälkeen tarvittaessa päihdepalveluiden piiriin.

Hankkeen taustalla on nuorten rattijuopumusten tuntuva kasvu. Kanta- ja Päijät-Hämeessä oli toissavuonna yhteensä 285 tapausta, jossa alle 25-vuotias ajoi autoa päihtyneenä. Viime vuonna määrä oli peräti 408.

– Kaikkiaan Hämeessä oli viime vuonna 1 735 rattijuopumustapausta, joten nuorten osuus kasvanut huolestuttavan suureksi, toteaa Takala.

Määrä on ollut suuri pettymys.

Jouni Takala

Poliisi ja sosiaalipäivystys aikovat jatkaa uutta toimintapaa, vaikka kokemukset eivät toistaiseksi ole olleet rohkaisevia.

– Pohdimme nyt, miten tukea markkinoitaisiin tehokkaammin ja missä vaiheessa sitä kannattaa tarjota nuorille.

Täysi-ikäisillä puhutteluun osallistuminen on vapaaehtoista. Alle 18-vuotiaat kuuluvat lastensuojelunlain piiriin, ja heille se on pakollista.