1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Espoon kaupunginteatteri ei halua maan alle – uhkaa joutua taivasalle

Espoon kaupunginteatteri painii toimitilaongelman kanssa. Teatteri on parhaillaan vuokralla Revontulihallissa, mutta rakennus on tarkoitus purkaa vuonna 2020. Teatterille on suunniteltu uudisrakennusta jo vuosien ajan, mutta lopullista rakentamispäätöstä ei ole tehty. Näillä näkymin teatteri joutuu väistötiloihin kunnes uusi toimitila on tiedossa.

Virolainen Ugala Teater vieraili Espoon kaupunginteatterissa maaliskuussa. Teatteri on parhaillaan vuokralla Revontulihallissa. Kuva: Heigo Teder

Espoosta on etsitty uutta paikkaa kaupunginteatterille jo pitkään. Kaupunginhallitus on varannut teatterille tontin Tapiolan keskustasta Vesiputoustalon edustalta jo yli kymmenen vuotta sitten. Uuden teatteritalon asemakaava on hyväksytty toissa keväänä.

Suunnitelma on tyssännyt Espoon tilakeskuksen ja kulttuuritoimen viranhaltijoiden selvitystyöhön, jonka mukaan teatterin voisi rakentaa maan alle kulttuurikeskuksen yhteyteen.

Maanalainen teatteri ei saa kannatusta

Espoon kaupunginteatterisäätiön hallituksen puheenjohtaja Olli Männikkö kritisoi tilakeskuksen esitystä maanalaisesta teatterista.

– Se on huono vaihtoehto. Oikea paikka olisi siinä Vesiputoustalon edessä, minne kaupunginhallitus on uuden teatterin paikan osoittanut. Ilmeisesti se on joidenkin henkilöiden mielestä liian kallis toteuttaa, Männikkö puhisee.

Espoon kaupunginteatterin kannatusyhdistys on niin ikään huolissaan teatterin tulevaisuudesta. Yhdistys moittii maanalaisia tiloja yleisön kannalta turvattomiksi ja työsuojelullisesti arveluttaviksi.

– Siinä on myös omat logistiset ongelmansa, jos kaikki kulttuuripalvelut tungetaan samaan paikkaan, Männikkö muistuttaa.

Teatteri joutunee väistötiloihin vuonna 2020

Tällä hetkellä Espoon kaupunginteatteri suunnittelee lähivuosien ohjelmistoaan tietämättä olinpaikkaansa vuonna 2020. Männikön mukaan on mahdollista, että vuokrasopimus jatkuu nykyisissä tiloissa. Uusia tiloja siihen mennessä tuskin valmistuu.

– Vaikka rakentamispäätös tehtäisiin tänään, niin on syytä olettaa, että vuoteen 2020 mennessä ei tapahdu mitään. Yksi vaihtoehto on toki väistötiloissa oleminen, sehän on kovin muodikasta nykyään, Männikkö huokaa.

Teatterin kannatusyhdistys muistuttaa julkilausumassaan, että Espoon kaupunginteatteri on yksi koko maan merkittävimmistä teattereista ja myös Suomen ainoa kansainvälinen vierailuteatteri.