1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yksi tunnusti Suomen suurimmassa yritysvakoilujutussa – kymmenen Nokian Renkaiden entistä työntekijää käräjille kesällä

Nokian Renkaiden Pietarin lähellä sijaitsevassa tehtaassa valmistetaan suurin osa yhtiön henkilöautonrenkaista. Tuhansia tehtaan tuotantoteknologiaan liittyviä salaisia tiedostoja on kopioitu ja vuodettu ulkopuolisille.

Kuva: Nokian renkaat

Pirkanmaan käräjäoikeudessa käytiin marraskuussa 2015 tunnustamisoikeudenkäynti. Syytteessä ollut mies tunnusti vuotaneensa Nokian Renkaille kuuluvia yrityssalaisuuksia. Teon tunnustanut mies sai vuoden ja kahden kuukauden ehdollisen vankeustuomion yrityssalaisuuden rikkomisesta ja yrityssalaisuuden väärinkäytöstä.

– Muilta osin jutun valmisteluistunto pidetään kesäkuun puolivälissä, kertoo käräjätuomari Kimmo Valkiala Pirkanmaan käräjäoikeudesta.

Kihlakunnansyyttäjä Matti Jakosuo nosti kesäkuussa 2015 useita syytteitä yrityssalaisuusrikoksista kymmenelle Nokian Renkaiden entiselle työntekijälle ja yhdelle alihankkijan palveluksessa olleelle henkilölle.  Rengasyhtiön entiset työntekijät ovat kiistäneet rikosepäilyt, mutta alihankkijan palveluksessa ollut mies tunnusti rikoksensa.

Pietarin lähellä sijaitsevan tehtaan tietoja on vuotanut useille firmoille

Marraskuun oikeudenkäynti käytiin suljetuin ovin, ja suurin osa oikeudenkäyntiaineistoista on salaista. Tuomiosta käy kuitenkin ilmi, että Nokian Renkaiden Pietarin lähellä, Vsevolozhskissa sijaitsevan tehtaan suunnittelu- ja tuotantoteknologiatietoja on vuotanut muun muassa Black Donuts Engineering-yhtiön henkilökunnalle.  Alihankkijan tunnustamat yrityssalaisuuden rikkomiset ovat tapahtuneet vuosina 2011 ja 2012.

Nokian Renkailta irtisanoutui vuosina 2010–2011 useita tuotekehityksessä mukana olleita henkilöitä. He perustivat Pirkkalassa toimivan Black Donuts Engineeringin, jonka toimitusjohtaja on Nokian Renkaiden entinen kehityspäällikkö.

Nokian Renkailta miljoonien eurojen vahingonkorvausvaatimukset

Nokian Renkaat teki tutkintapyynnön yrityssalaisuuksien rikkomisesta jo syksyllä 2011. Jutun tutkintamateriaali on erittäin laaja ja epäiltyjen hallusta on takavarikoitu kymmeniä tuhansia tallenteita.

– Luvut täsmentyvät vielä, mutta joka tapauksessa aiomme esittää epäillyille miljoonien eurojen vahingonkorvausvaatimukset, sanoo Nokian Renkaiden markkinointi- ja viestintäjohtaja Antti-Jussi Tähtinen.

Oikeudenkäynti käytäneen Pirkanmaan käräjäoikeudessa ainakin osin suljettujen ovien takana.

Tunnustusoikeudenkäynnit vielä uusi asia

Säännökset syyteneuvottelusta ja tavallista oikeudenkäyntiä kevyemmästä tunnustamisoikeudenkäynnistä tulivat voimaan vuoden 2015 alusta.

– Tunnustamisoikeudenkäyntejä on reilun vuoden aikana pidetty kuutisenkymmentä, arvioi valtionsyyttäjä Ritva Sahavirta Valtakunnansyyttäjänvirastosta.

– Suurin osa jutuista on ollut talousrikoksia. Uudistuksen yksi tavoitekin oli nimenomaan nopeuttaa talousrikosjuttujen käsittelyä.

Epäilty voi tunnustaa rikoksensa joko esitutkintavaiheessa tai syytteiden nostamisen jälkeen. Syyttäjä voi sitoutua vaatimaan lievempää rangaistusta.

Syyteneuvottelua voidaan soveltaa rikoksiin, joista voi saada korkeintaan kuuden vuoden vankeustuomion. Henkeen ja terveyteen kohdistuvat rikokset sekä seksuaalirikokset on rajattu säännösten ulkopuolelle.