Kylie vs. Kylie – laulaja ja tosi-tv-tähti kiistelevät etunimen käytöstä

Australialainen pop-tähti Kylie Minogue ja amerikkalainen tosi-tv-tähti Kylie Jenner riitelevät Kylie-nimen käytöstä Yhdysvalloissa. Laulajan mukaan nuori julkisuudenhenkilö voi nimeä käyttämällä vahingoittaa hänen brändiään.

Kylie Jenner ja Kylie Minogue Kuva: EPA

Kardashianin sukuun kuuluvan Kylie Jennerin liiketoimintaa hoitava yritys on hakenut Yhdysvaltojen patentti- ja rekisteriviranomaiselta oikeutta rekisteröidä Kylie-nimi mainoskäyttöön. Oikeutta haetaan nimen isoilla kirjaimilla kirjoitettuun muotoon KYLIE.

Tämä ei ole ollut 1980-luvulla uransa aloittaneen laulaja Kylie Minoguen mieleen. Hänen lakimiehensä toimittivat patenttiviranomaisille lausunnon, jonka mukaan etunimi on ollut laulajan käytössä jo neljällä vuosikymmenellä. Esimerkiksi laulajan nettiosoite www.kylie.com (siirryt toiseen palveluun) otettiin käyttöön vuonna 1996.

Kylie-nimi oli myös laajasti esillä rintasyövän vastaisessa kampanjassa sen jälkeen, kun Minogue sairastui tautiin vuonna 2005.

Mikäli Jenner saa Kylie-nimen käyttöoikeuden, se vahingoittaa Minoguen edustajien mukaan laulajan brändiä. Minogue myy Kylie-nimellä musiikkinsa lisäksi hajusteita ja koruja. 47-vuotias laulaja aloitti uransa vuonna 1987 eli kymmenen vuotta ennen kuin Kylie Jenner oli edes syntynyt.

”Kakkosluokan julkkis”

Kylie Minoguen edustajat myös vähättelevät 18-vuotiasta Kylie Jenneriä kutsumalla tätä kakkosluokan tosi-tv-julkkikseksi. Hänet nähdään Kardashianit-tv-sarjassa, jossa pääosassa ovat hänen siskopuolensa Kim, Khloé ja Kourtney Kardashian.

Mallinakin toimiva Kylie Jenner tunnetaan kuitenkin parhaiten sosiaalisen median tähtenä. Esimerkiksi kuvapalvelu Instagramissa hänellä on yli 50 miljoonaa seuraajaa.

Kiistely Kylie-nimen käytöstä sopii julkisuudesta ammentavalle Kardashianin suvulle. He ovat luoneet vuonna 2007 alkaneen tosi-tv-sarjan ympärille kokonaisen viihdeimperiumin, jota pyörittää perheen äiti Kris Jenner. Suosio on rakennettu lähes pelkästään julkisuusarvolle. Esimerkiksi Kim Kardashian on naimisissa rap-tähti Kanye Westin kanssa. Perheen isä, kymmenottelun olympiavoittaja, Bruce Jenner puolestaan hätkähdytti kertomalla sukupuolenvaihdoksestaan. Nykyisin hän on Caitlyn Jenner.

Kylie Jenner on perheen kuopus. Kylie on yleinen etunimi Australiassa. Nimen alkuperästä kerrotaan ainakin kahta versiota. Se tulee aboriginaalien sanasta, joka tarkoittaa bumerangia. Toisaalta Kylie on gaelin kielisen miehen nimen Kylen versio naisille.

Yhdysvalloissa Kylie oli viime vuonna 73. yleisin nimi vastasyntyneillä tytöillä. Vuonna 2004 nimi oli vieläkin suositumpi. Paria vuotta aiemmin Kylie Minogue löi läpi Yhdysvalloissa kappaleella Can’t get you out of my head.