Hyppää sisältöön

Aikuinenkin voi ilmaista itseään nukeilla: "Saska on sitä mitä mä tahdon joskus olla"

Nuket kertovat tamperelaisen Sami Malmbergin elämästä sosiaaliseen mediaan lisätyissä kuvissa. Tarinat ovat itseilmaisun muoto, mutta myös terapiaa ja tapa tutustua uusiin ihmisiin.

Kuva: Kaisu Jansson / Yle

Toiset maalaavat, piirtävät tai kirjoittavat ilmaistakseen itseään. Tamperelaiselle Sami Malmbergille nukkejen stailaaminen ja valokuvaaminen on terapiaa.

– Elämän ikävämmät puolet, mutta myös ilot, tulevat nukkejen kautta käsitellyksi.

Yksi Samin reilun 70 nuken kokoelmasta on miehelle erityisen tärkeä. Tumma nukke kulkeutui ostoskoriin ja kotiin asti sen tumman hipiän vuoksi. Samin mielestä nukke muistutti häntä itseään. Saska sai nimensä omistajan mukaan, ja sen tarinat ovat omakohtaisia Samille.

– Saska on sitä mitä mä tahdon joskus olla. Se ei pelkää mitään ja sillä on ihana poikakaveri Joona, Sami unelmoi.

Nukkeihmiset tuntevat toisensa

Saskan ja Joonan tarina onkin esillä useissa kuvissa, joita Sami on lisännyt sosiaaliseen mediaan (siirryt toiseen palveluun). Aktiivisimpina aikoinaan Sami saattoi ottaa nukeista monta kuvaa päivässä. Viime aikoina tahti on kuitenkin hiipunut sairauden takia.

Miehelle nukkejen keräily ei ole pelkkää terapiaa, vaan sitä kautta myös ystävystytään. Sosiaalisen median alustoilla ja suomalaisten nukkeharrastajien TheBdoll (siirryt toiseen palveluun)-sivustolla nukkeihin hurahtaneet vaihtavat kuulumisia ja ideoita nukkejen kanssa leikkimiseen.

Fashion Royalty -nukkeja on monia erilaisia ja kokojakin on useampi. Samille rakkaimpia ovat barbien kokoiset, pienemmät nuket. Kuva: Kaisu Jansson / Yle

Lapsuudesta asti figuureita keräilleen nuoren miehen nukkeharratus sai sekin alkunsa ystävyydestä. Aikuisiällä Sami tutustui tamperelaiseen parivaljakkoon, jonka kotoa löytyi kasa lapsuusvuosien barbieita muistuttavia nukkeja. Ystäviensä kautta Sami innostui itsekin hankkimaan ensimmäisen Fashion Royalty -nukkensa. Siitä on nyt reilut viisi vuotta.

Amerikkalaiset Fashion Royalty -nuket ovat vietelleet Suomessa satoja harrastajia. Suurin osa nukeilla leikkivistä on naisia. Sami kertoo tietävänsä myös muita nukkeharrastukseen hurahtaneita miehiä.

– En mä ole näissä piireissä täysi poikkeus.

Pukeminen ja stailaaminen osana leikkiä

Suurin ero Fashion Royalty -nukkejen ja lasten barbieiden välillä on liikkuva vartalo. Nuket taipuvat nivelten kohdilta ja esimerkiksi niiden kämmenet saa irrotettua, jotta vaatteiden pukeminen onnistuu helpommin.

Pukeminen ja stailaaminen ovat pääosassa myös Samin leikkimisessä. Jokaisella nukella on oma persoonansa, sekä siihen sopiva tyyli. Toiset nuket ovat räväkämpiä, toiset hillitympiä. Toiset käyttävät vain poikamaisia vaatteita ja toisilla on naisellinen tapa pukeutua. Nukkejen ympärille keksityt tarinat jaetaan sosiaalisessa mediassa tai niillä leikitään keräilijätapaamisissa.

Sami Malmbergilla on myös niin kutsuttuja hybridinukkeja. Niillä on barbien pää, mutta vartalo on Fashion Royalty -nuken. Nämä hybridinuket on puettu keijukaisiksi. Kuva: Kaisu Jansson / Yle

Samin ehkä mieleenpainuvin leikki yhdessä nukkeharrastajakaverinsa kanssa on muutaman vuoden takaa, kun he pystyttivät kesällä puistoon jalkapallostadionin ja taltioivat nukkejen tarinoita luonnon keskellä. Ohikulkijat tulivat ihmettelemään kaksikon puuhia ja Sami ystävineen pääsi kertomaan nukkeharrastuksesta uteliaille.

Nukkejen hinnat nousevat jopa tuhansiin euroihin

Monelle uudelle harrastajalle hinta tulee yllätyksenä. Harvinaisimpien Fashion Royalty -nukkejen hinnat liitävät jopa tuhansissa euroissa. Samin kokoelmista löytyvien nukkejen hintahaarukka sijoittuu 150–300 euroon.

Fashion Royalty -nukkeja tehdään vain pieniä eriä. Yleensä nukkeja valmistetaan vain muutama sata, mikä tekee suosituimmista nukeista keräilyharvinaisuuksia. Esimerkiksi Pinja-nuken Sami osti muutama vuosi sitten 150 eurolla, mutta nyt sen hinta on noussut eBayssa jo yli 500 euroon.

Rahaa nukkeihin saa kulumaan lähes niin paljon kuin haluaa. Samin nuket on puettu ostovaatteisiin tai ystävän ompelemiin mekkoihin ja hameisiin. Samin nuket ovat verkkokauppa eBaysta tai eurooppalaisilta jälleenmyyjiltä.

Tällä hetkellä nuket asustavat omissa laatikoissaan Samin kotona.

– Jonain päivänä haluaisin suuren vitriinin, johon laittaa nuket esille.