Koe uusi yle.fi

Maatilojen ahdinko on hiljentänyt traktorikauppaa

Maanviljelijöiden talouskurimus vaikuttaa huomattavasti kalusto-ostoihin. Ostopäätöksiä harkitaan tarkasti, kun rahaa on niukasti.

talous
Traktori pellolla.
Riikka Rautiainen/ Yle

Maatilojen tiukka taloustilanne näkyy selvästi myös erikoiskaupassa. Kun rahaa on vähän, eri hankintoja mietitään entistä tarkemmin.

K-Maatalous Kuopion konemyyjä Heikki Rissanen on ollut alalla 37 vuotta. Rissasen mukaan traktorihankintaa harkitaan nykyään erittäin tarkasti.

– Ennen sitä mietittiin viikko tai pari, mutta nyt harkinta-aika voi olla kaksi kuukautta.

Traktorikaupassa mennään nyt historian hiljaisinta aikaa.

Heikki Rissanen

Rissasen mukaan traktorin keskihinta on nykyisin noin 150 000 euroa. Viljelijät ovat vaihtaneet tilan päätraktorin tyypillisesti muutaman vuoden välein.

– Nyt vaihtoaika saattaa olla jo lähellä viittä vuotta. Traktorikaupassa mennään nyt historian hiljaisinta aikaa ja viime vuosi oli pohjanoteeraus, luonnehtii Heikki Rissanen.

Huippuvuosina koko maassa myytiin vuosittain noin 10 000 traktoria. Viime vuonna myynti oli alle 2 000 traktoria. Rissanen arvioi, että Pohjois-Savossa myydään nykyään vuosittain noin 150 uutta traktoria.

Useita rauta-ja maatalouskauppoja Pohjois-Savossa pyörittävä kauppias Arto Heiskanen on myös huomannut kaupan hiljenemisen. Maatilojen pienentynyt tulovirta ei voi olla näkymättä.

– Konekaupassa koko maatalouskentällä vähennys on yli 20 prosenttia. Meillä miinus ei ole niin iso. Kaupan kannalta huolestuttavinta on se, että tietyssä tilanteessa pankit ovat liian joustamattomia, sanoo Heiskanen.

Ostopäätökset venyvät entisestä

Maataloustuottajat tinkivät helposti ensimmäisenä konekaupoista. Arto Heiskasen mukaan esimerkiksi Ylä-Savossa kivenkeruukone oli hyvä menestystuote ennakkokaupan aikana. Tilojen maksuvaikeuksia helpottaa osin se, että eri hankintojen rahoituksesta voidaan neuvotella kaupan kanssa.

– Ainahan rahoituksesta on neuvoteltu ja neuvotellaan. Mekin voimme tarjota asiakkaalle kausirahoitusta ja sitä on nyt ehkä myyty aiempaa enemmän. Monesti viljelijä säästäisi sillä, että tekisi ostopäätöksiä aiemmin. Kun osto siirtyy ja venyy, voi joidenkin tuotteiden hinta olla kalliimpi, sanoo Heiskanen.

Kauppias Arto Heiskasen vetämä Veljekset Heiskanen Oy työllistää 45 ihmistä ja liikevaihtoa oli viime vuonna 38 miljoonaa euroa. Vieremäläinen yritys haluaa luoda myönteistä henkeä, vaikka maatalous elää poikkeuksellisen vaikeita aikoja. Yrityksen henkilöstömäärä on ollut viime vuosina varsin vakio eikä kauppiaan suunnitelmissa ole henkilöstömuutoksia.

– Toivon hyvää satokesää viljelijöille. Toivottavasti säilörehua ja viljaa tulee kunnolla, sillä se on kaikkien etu.

Lumipalloilmiön vaara

Maatilojen talouspulmat ovat tiedossa myös lannoitevalmistaja Yaralla. Markkinointipäällikkö Lauri Heimala arvioi, että hyvin harvat tilat ovat kuitenkaan lähteneet tinkimään lannoitehankinnoista.

– Aika pitkälle ollaan siinä tilanteessa kuin aikaisemminkin. Radikaalia muutosta ei ole ollut. Kyllä viesti on se, että nyt tiloilla on oikeastaan viimeinen hetki tehdä lannoitushankintapäätökset tälle keväälle. Tilojen kannalta lannoitekaupassa on se riski, jos ostopäätöstä venyttää pitkälle kevääseen niin tavaraa ei välttämättä sinä haluttuna päivänä ole, toteaa Heimala.

Hankkijan Itä-Suomen alueen myyntipäällikkö Tuomo Savolainen sanoo, että maatilojen vaikeudet heijastuivat eri ostoihin selvästi jo viime vuonna. Viljelijät hakevat nyt edullisia vaihtoehtoja ja hankintoja siirretään helposti eteenpäin.

– Kannattaa muistaa, että esimerkiksi kalkituksen siirtäminen voi näkyä viljelytuloksissa. Tässä on lumipalloilmiön vaaraa mikäli tiloilla karsitaan kuluista kovasti. Silloin tilan tuotannon laatu ja määrä voi jäädä tavoitteesta, sanoo Savolainen.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Lapsiperheet

Miksi olen olemassa ja miksi sisko kävelee liian hitaasti?

20 + 2 syytä soittaa äidille tai isälle töihin

Puoli seitsemän

Samuli Edelmann edesmenneestä isästään: "Tänne minä jäin laulamaan hänen laulujaan"

Työllisyys

Keskusta ja kokoomus sopuun työllisyys- ja yrityspalveluista –sinisille malli ei kelpaa

A-studio

Rikosoikeusprofessori seksuaalisesta hyväksikäytöstä: Lasten kohdalla pitäisi tuomita useammin raiskauksena