1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuopion kaupunki kyllästyi tielle lumiaan kolaaviin asukkaisiin – "Pitää ajatella myös naapuriaan"

Kaupunki muistuttaa, että omalla tontilla olevia lumia ei saa siirtää tontilta kadulle, koska seuraavan aurauksen yhteydessä lumet kulkeutuvat naapurin tonttiliittymään.

lumi
Luminen pihakatu Kuopion Niiralassa
Antti Karhunen / Yle

Kuopion kaupunki muistuttaa omakotiasukkaita lumien siirtelyn säännöistä. Kaupungin kunnossapidon palvelualue on lähettänyt osaan kaupungin omakotialueita kirjeen, jossa se muistuttaa, että omalla tontilla olevia lumia ei saa siirtää tontilta kadulle.

Rakentamisen ja kunnossapidon palveluiden asiakkuusjohtaja, kaupungininsinööri Ismo Heikkisen mukaan heille on tullut asiasta valituksia teitä auraavien kunnossapidon yksiköiden lisäksi myös muilta asukkailta.

– Kun näin tehdään, lumet kulkeutuvat seuraavan aurauksen yhteydessä naapurin tonttiliittymään. Lisäksi kadut kapenevat, mikä hankaloittaa paitsi normaalia liikennettä, myös muun muassa hälytysajoneuvojen kulkemista.

Heikkisen mukaan helmikuun runsaat lumisateet ovat kaventaneet etenkin tonttikatuja paikoin paljon. Kaupungin toive on, että asukkaat eivät omalla toiminnallaan enää pahentaisi tilannetta.

– Tämä on tällaista yhteispeliä, jossa pitää ajatella naapuriaan ja toki myös kaupunkia, jottei sille koidu asiasta ylimääräistä vaivaa. Uskon, että ihmiset ymmärtävät, mistä on kyse, Heikkinen sanoo.

Tällä viikolla keskusta-alueen kunnossapidosta vastaava kaupungin omistama liikelaitos Mestar pyrkii poistamaan muun muassa näkyvyyttä häiritseviä lumivalleja ja siirtämään niitä esimerkiksi lumien lähisiirtopaikoille. Lähisiirroilla kaupunki pyrkii vähentämään lumenajosta tulevia päästöjä ja imeyttämään lumet mahdollisimman ympäristöystävällisesti maaperään.

Lue seuraavaksi