Vanhalle tiskiharjalle on käyttöä: asumattoman linnunpöntön ehtii vielä puhdistaa

Jos jäi viime syksynä siivoamatta pihapiirin linnunpönttö, niin vielä sen ehtii tehdä ennen kuin uudet asukkaat saapuvat. Puhdistus on tarpeen, sillä lintu ei saa pöntöstä ulos kuoriutumattomia munia ja kuolleita poikasia. Myös haitallisista loisista olisi hyvä päästä eroon.

luonto
Nainen on keväthangella avannut linnunpöntön ja tyhjentää siitä pesänrakenteita
Linnunpönttö pitää puhdistaa ennen kuin linnut aloittavat pesintänsäArja Lento / Yle

Nyt on hyvä hetki viimeistään puhdistaa linnunpöntöt ennen kuin siivekkäät asukkaat taas saapuvat niihin.

Pöntöissä voi olla ulosteita, kuoriutumattomia linnunmunia tai jopa kuolleita poikasia

Panu Villanen

Linnunpöntön puhdistaminen on hyvä rutiini, jonka yhteydessä pöntön kuntokin kannattaa tarkistaa.

– Kolo on linnulle tietenkin luontainen paikka ja pönttö taas ihmisen rakentama ja siten hieman erirakenteinen. Pöntön kunto vaikuttaa lintujen käytökseen ja siihen kuinka siinä asutaan. Pöntöissä voi olla pesän rakennustarpeiden lisäksi linnun ulosteita, kuoriutumattomia linnunmunia tai jopa kuolleita poikasia, muistuttaa luontoasiantuntija Panu Villanen.

Linnut itse eivät tällaisia pysty pöntöstä poistamaan.

Älä jätä puhdistusjätteitä puun juurelle

– Esimerkiksi kirjosieppo saattaa tehdä pesän talitintin pesän päälle ja vuosi vuodelta pesä sitten täyttyy. Puhdas koti kuuluu kaikille, kertoo Panu.

Pönttösiivouksen yhteydessä päästään eroon myös osasta loisia, joita ovat väiveet, punkit ja lintukirput. Muuten ne ovat taas odottamassa pöntössä uutta pesivää paria. Loiset heikentävät aina lintujen kuntoa.

Mies ruuvaa suojapeltiä kiinni linnunpöntön suuaukkoon
Puhdistuksen yhteydessä voi muutenkin tarkistaa ja korjata pönttö taas pesintäkuntoon.Hannu Harhama / Yle

Pihoissa pöntöt asennetaan kodin pihapiiriin ja ne on yleensä helppo puhdistaa.

– Ihan terassilla tai pääoven vieressä ei kannata puhdistusta tehdä. Pönttö puhdistetaan mekaanisesti. Itse käytän talttaa ja vanhaa tiskiharjaa. Jätteitä ei koskaan saa heittää lähikompostiin tai puun juurelle, koska siitä ne saattavat lähteä uudelleen kiertoon. Itse poltan jätteet saman tien, kertoo Panu Villanen.

Pönttökampanja on takaisinmaksua linnuille

Paras ajankohta pönttöjen puhdistukseen on loppusyksystä pesinnän jälkeen.

Itse poltan pöntön jätteet saman tien.

Panu Villanen

– Usein helpoin ajankohta on esimerkiksi marraskuussa, ensimmäisten kunnon pakkasten jälkeen. Kyllä myös keväällä ehtii, mutta kannattaa tarkistaa ettei esimerkiksi talitintti ole ehtinyt varata paikkaa. Jos asukkaita ei ole vielä ilmaantunut, niin vielä sen ehtii tehdä, neuvoo Villanen.

– Mutta ei koskaan linnun pesinnän aikana.

Maaliskuussa alkoi Ylen Miljoona linnunpönttöä Suomeen -kampanja. Onko miljoonalla linnunpöntöllä kolopesijöille merkitystä?

– Kyllä miljoonalla pöntöllä on merkitystä. Ihmiset ovat vieneet luontaista elinympäristöä niin paljon rakentamalla, laajentamalla ja levittäytymällä yhä laajemmille alueille. Takaisinmaksuaika voi olla nyt, pohtii Panu Villanen.