Tutkimus selvittää, lisääkö kellojen siirto aivoinfarkteja

Turkulaisten lääkärien alustavat tutkimukset viittaavat siihen, että kellojen siirtäminen kesä- ja talviaikoihin voi liittyä lisääntyneeseen aivoinfarktiriskiin.

terveys
Graafi
Yle Uutisgrafiikka

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa tutkitaan lisääkö kellojen siirto kesä- ja talviaikaan aivoinfakteja. Alustavien tutkimustulosten mukaan kellojen siirtäminen tunnilla eteenpäin kesäaikaan tai taaksepäin talviaikaan voi liittyä lisääntyneeseen aivoinfarktiriskiin, mutta vain väliaikaisesti.

Tähän viittaavat turkulaisten lääkärien alustavat tutkimustulokset on valittu esitettäväksi American Academy of Neurologyn 68. vuosittaisessa kokouksessa Vancouverissa Kanadassa huhtikuussa.

Sisäisen kellon häiriöt lisäävät aivoinfarktiriskiä

Suurin osa, noin 87 prosenttia aivohalvauksista on aivoinfarkteja, jotka johtuvat aivojen verenkierron paikallisesta tukoksesta.

– Aiempien tutkimusten mukaan ihmisen vuorokausirytmin, tai sisäisen kellon häiriöt lisäävät aivoinfarktiriskiä, joten halusimme selvittää lisääkö myös kesäaikaan ja talviaikaan siirtyminen riskiä, sanoo yksi tutkijoista, LT, neurologian erikoislääkäri Jori Ruuskanen.

Tutkijoilla oli käytettävissään valtakunnalliset tiedot suomalaisten aivohalvauksista kymmenen vuoden ajalta. He vertasivat aivoinfarktin esiintyvyyttä 3033 potilaalla, jotka joutuivat sairaalaan viikon sisällä kellon siirtämisestä 11 801 potilaaseen, jotka joutuivat sairaalaan kaksi viikkoa ennen tai jälkeen kyseisen viikon.

Tutkijat totesivat aivoinfarktin esiintyvyyden olevan kahdeksan prosenttia korkeampi kahden ensimmäisen kellojen siirtämistä seuraavan päivän aikana. Kahden päivän jälkeen eroa ei enää ollut.

Turkulaistutkimus kiinnostaa maailmalla

Syöpää sairastavat potilaat saivat aivoinfarktin 25 prosenttia todennäköisemmin kellojen siirtämisen jälkeen kuin muuna aikana. Kohonnut riski todettiin myös yli 65-vuotiailla, joiden riski saada aivoinfarkti kellojen siirtämisen jälkeen oli kohonnut 20 prosenttia.

Sairaalakuolemissa ei todettu lisääntymistä kellojen siirtämistä seuraavan viikon aikana.

– Tutkimuksemme ovat toistaiseksi julkaisemattomia, mutta kiinnostus aihepiiriin on maailmallakin niin suuri, että aihe on valittu AAN:n kokoukseen jo tässä vaiheessa. Tarvitsemme kuitenkin vielä lisää tutkimuksia että ymmärtäisimme paremmin kellojen siirtämisen ja aivoinfarktiriskin välisen yhteyden, ja miten tätä riskiä voitaisiin vähentää, sanoo Ruuskanen.

Lähteet: Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tiedote