1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus: Suhtautuminen maahanmuuttoon vaihtelee turkulaisten asuinalueiden välillä

Åbo Akademi keräsi vuonna 2012 vastaukset 3 000 turkulaiselta. Selvisi, että suhtautuminen maahanmuuttoon on keskusta-alueilla keskimäärin myönteisempää kuin kaupungin laitamilla.

maahanmuuttajat
Varissuon liikekeskus.
Tutkimuksen mukaan muun muassa Varissuolla suhtauduttiin maahanmuuttoon kriittisemmin kuin monilla muilla alueilla. Jouni Koutonen / Yle

Ihmisten suhtautuminen maahanmuuttoon vaihtelee Turussa eri asuinalueiden välillä. Tämä selviää Åbo Akademin tekemästä tutkimuksesta.

Myönteisimmin maahanmuuttoon suhtaudutaan Turun keskustassa yliopiston, Sirkkalan ja Tuureporin alueilla, joilla asuu paljon opiskelijoita. Kielteisimmin maahanmuuttoon suhtaudutaan kaupungin laitamilla, esimerkiksi Varissuolla, Paattisilla ja Maariassa, mutta myös joillakin alueilla melko lähellä keskustaa.

Tohtoriopiskelija Mikko Leino Turun yliopistosta kertoo, että asiaa selittää esimerkiksi ryhmien samankaltaistuminen ja alueiden ominaispiirteet, kuten ikärakenne.

– Joillain alueilla maahanmuuttoon liittyvät kysymykset ovat enemmän esillä. Se voi vaikuttaa myös mielipiteisiin, Leino sanoo.

Tulos auttaa ymmärtämään mielipiteiden muodostumista

Tutkimuksessa Turku jaettiin sataan alueeseen, ja kyselyyn osallistui 3 000 kaupunkilaista. Vastaukset kerättiin vuonna 2012.

Mikko Leino muistuttaa, että vastausten määrä vaihteli eri asuinalueiden välillä muutamista kymmenistä yli sataan. Siksi yksittäisten asuinalueiden asenteista ei voida tutkimuksen pohjalta vetää kovin suuria johtopäätöksiä.

– Tärkeintä on huomata, että asenteet todella vaihtelevat kaupungin eri osien välillä. Tutkimustuloksilla on tärkeä rooli, kun yritetään ymmärtää, miten maahanmuuttomielipiteet muodostuvat ja muuttuvat, Leino sanoo.

– Lisäksi tuloksilla on paikkansa, kun mietimme, miten asuinalueet kaupungin sisällä eriytyvät, Leino sanoo.

Lue seuraavaksi