Maatilojen ahdinko syvenee

Maatiloja kohtaa jälleen uusi vastoinkäyminen. Tukien maksatus myöhästyy jo toisen kerran lyhyen ajan sisällä. Monet tilat joutuvat lainaamaan rahaa selvitäkseen laskuista. Lisäksi maidon tuottajahinta on laskenut merkittävästi parin vuoden aikana. Maatalouden kannattavuusnäkymät ovat heikot.

maatilat
Maatalousyrittäjä trimmaa pian poikivaa lehmää
Minna Aula / Yle

Monet maatilat ovat joutuneet tiukoille viime aikoina. Tilojen takavuosien suuri investointi nollautui, kun maitokiintiöt poistettiin, Venäjän vastapakotteet pudottivat maidon hinnan, lomitusrahoista leikattiin ja kaiken päälle oli surkea kesä. Nyt tukien maksatus on jälleen kerran myöhässä, tiukoilla oltiin jo viime vuonna.

– Viime syksynä oli todella hirvittävä tilanne tiloilla, kun oli jatkuva epävarmuus siinä, että tulee nämä EU:n maataloustuet yleensä maksuun oikean vuoden puolella ollenkaan. Ja kun kassa oli tyhjä, valtava määrä laskuja odotti loppuvuodesta, niin kyllähän siinä hermot tiukalla olivat ja ihan aiheestakin, sanoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

Ei kannattavuuden paranemista näköpiirissä

Maidon hintaa painavat alas kansainvälinen ylituotanto ja Venäjän vastapakotteet. Hinnasta lähti kertaheitolla 20 prosenttia, mutta tuotantokustannukset pysyivät ennallaan.

– Edelleenkin on ratkaisematta se, että miten tuolta markkinoilta saataisiin tuotantokustannuksia vastaava hinta meidän tuotteille. Tässä on yritetty sitä vajaa kaksi vuotta, että tuotetaan Euroopan korkeimmilla kustannuksilla ja korkeimmilla normeilla lähestulkoon Euroopan halvinta ruokaa. Ei se yhtälö kovin pitkälle toimi, Marttila pohtii.

Monilla tiloilla on jouduttu turvautumaan pankin apuun ja tästä on koitunut ylimääräisiä kustannuksia. Syyksi tukien myöhästymiselle ilmoitetaan se, että Maaseutuviraston tietojärjestelmätyö on osoittautunut suunniteltua monimutkaisemmaksi. Nyt myöhästyvät emolehmä- ja eläinten hyvinvointikorvaukset sekä lammas- ja vuohipalkkiot.