Norjan euroviisuedustaja on saamelainen

Norjan euroviisuedustajaksi valittiin lauantaina Agnete Johnsen kappaleella Icebreaker. 22-vuotias laulajatar on kotoisin Uuniemestä Pohjois-Norjasta ja on aikaisemmin niittänyt menestystä norjalaisissa tosi-tv-kilpailuissa.

Agnete Johnsen

Norjan euroviisuedustaja valittiin Suomen tapaan viime lauantaina.

Norjaa Tukholman euroviisufinaalissa toukokuussa edustaa tänä vuonna saamelainen laulajatar Agnete Johnsen.

Johnsen voitti pop-kappaleellaan Icebreaker Norjan euroviisukarsinnan eli Melodi Grand Prix'n ylivoimaisesti 1,3 miljoonan katsojan edessä. Agnete Johnsen sai noin 167 000 ääntä ja toiseksi sijoittunut laulu Feel a Rush esittäjänään Freddy Kalas 88 000.

Kuva: NRK

– Tämä on suuri asia. Saan esiintyä koko Euroopalle. On hurjaa päästä edustamaan Norjaa, Johnsen sanoi heti voittonsa jälkeen.

Agnete voitti lapsena lasten pohjoismaiset euroviisut

Agnete Johnsen on kotoisin Uuniemestä eli Nessebystä Pohjois-Norjasta.

BlackSheeps Kuva: NRK Sápmi

Nuoresta iästään huolimatta 22-vuotias laulajatar on jo kokenut taiteilija. Vuonna 2008 hänen yhtyeensä The BlackSheeps voitti lasten Melodi Grand Prix'n finaalit sekä Norjan että Pohjoismaiden tasolla.Tällä videolla (siirryt toiseen palveluun)The BlackSheeps esiintyy NRK:n saamenkielisessä lastenohjelmassa vuonna 2007.

Egor Filipenko ja Agnete Johnsen Kuva: Tor-Emil Schanche / NRK Sápmi

Laulajan ja viihdyttäjän ura on jatkunut menestyksekkäästi muun muassa NRK:n tosi-tv-laulukilpailuStjernekampsissavuonna 2013 ja Norjan Tanssii tähtien kanssa -kilpailussa vuonna 2014.Skal vi danse-kisassa Agnete ylsi tanssiparinsa Egor Filipenkon kanssa voittoon.

Agnete Johnsen toivoo itse, että euroviisumenestys auttaisi häntä pääsemään kansainvälisille areenoille.

– Minun unelmani on matkustaa ympäri maailmaa laulamassa, joten tämä on todellakin unelmieni täyttymys, Johnsen kertoi heti MGP-voittonsa jälkeen.

Icebreaker kertoo ystävättären masennuksesta

Icebreaker-kappale kertoo Agneten ystävästä Malinista, jolle Agnete kirjoitti laulun, kun Malinilla oli vaikeaa.

Agnete ja Malin Kuva: Mette Ballovaara / NRK

– Kuvittelen itseni siihen aikaan, jolloin kirjoitimme kappaleen, kun ei ollut helppoa. Laulu kertoo masennuksesta ja laulaminen auttaa siihen. Nyt olemme tässä, olemme voittaneet!, Agnete iloitsee ystävättärensä vierellään.

Norjassa ollaan voitonvarmoja

Norjassa ollaan varmoja, että Agnete pärjää hyvin euroviisuissa ja saattaa jopa voittaa.

– Agnete on yksi parhaita viihdyttäjiä. Hän voittaa kilpailun toisensa perään. Hän on ahkera, taitava ja hänellä on valtava lavakarisma, sanoo Norjan Melodi Grand Prix'n johtaja Jan Fredrik Karlsen.

Suomea euroviisuissa edustaa 24-vuotias Sandhja Kuivalainen kappaleella Sing it away.

Euroviisufinaali käydään toukokuun 14. päivänä Tukholmassa.