Koe uusi yle.fi

Sipilä: Faktat tarkistetaan kunnolla – "Ei tämä tunnin päälle ole"

Kun faktat on tarkistettu, on päätösten aika, sanoi pääministeri Juha Sipilä eduskunnassa. Hallitus tapasi aamulla työmarkkinajärjestöjen edustajia.

Kotimaa
Uutisvideot: Sipilä: Faktat tarkistetaan kunnolla – "Ei tämä tunnin päälle ole"
Uutisvideot: Sipilä: Faktat tarkistetaan kunnolla – "Ei tämä tunnin päälle ole"
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.).
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.).Jarno Kuusinen / AOP

Työmarkkinaosapuolten neuvottelemaa ehdotusta niin sanotusta kilpailukykypaketista käydään yhä läpi, kertoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

– Nyt on tärkeää, että faktat tarkistetaan kunnolla. Päätöksiä tehdään sen jälkeen. Prosessille ei ole mitään aikataulua. Ei tämä asia niin tunnin päälle ole, Sipilä sanoi eduskunnassa toimittajille.

Hallitus tapasi tiistaiaamuna työmarkkinajärjestöjen edustajia. Sipilä totesi tuon tapaamisen jälkeen, että osapuolten laskelmat eroavat toisistaan "pikkuisen".

– Meidän arviomme [neuvottelutuloksen työllistämisvaikutuksista] on 35 000 työpaikkaa, heidän arvionsa oli 45 000, Sipilä sanoi iltapäivällä eduskunnassa.

– Se, mikä on vaikutus valtion talouteen, käydään huolella läpi. Ei sielläkään isoa haarukkaa ole, mutta se vaikuttaa siihen, mitä voidaan sanoa lisäsäästöistä tai mahdollisista veronkevennyksistä, hän jatkoi.

Stubb: Paketti jää vajaaksi

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) kertoi eduskunnassa, että yksityiskohtaisia lukuja neuvoteltujen asioiden talousvaikutuksista käydään läpi yhdessä työmarkkinoiden ekonomistien kanssa.

– On toki sanomattakin selvää, että vaikka pieniä, ehkä erilaisia, erityyppisiä lukuja, arvioita on molemmilta puolilta, yhteiskuntasopimuspaketti jää paljon vajaaksi siitä laajemmasta julkisen talouden sopeuttamistavoitteesta, jonka hallitus on ohjelmassaan esittänyt, Stubb sanoi. Myös hänen mukaansa on tärkeää, että hallitus perehtyy rauhassa ehdotuksen sisältöön, tekee laskelmia ja sen jälkeen omassa aikataulussaan laatii vastauksen.

Työmarkkinajärjestöt julkistivat neuvottelemansa yhteiskunta- eli kilpailukykysopimuksensa eilen maanantaina. Järjestöistä SAK ilmoitti, että sen hallitus käsittelee neuvottelutulosta uudelleen ensi maanantaina ja ottaa siihen silloin lopullisen kannan. Muista osapuolista Akava, STTK, KT Kuntatyönantajat ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK kertoivat hyväksyneensä ratkaisun.